Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan opäť bojoval o triumf, Cavendish chválil Velitsa

Slovenský cyklista Peter Sagan finišoval vo štvrtkovej 5. etape zo Santa Barbary do Santa Clarity na pretekoch Okolo Kalifornie na 3. mieste.

15.05.2015 08:33 , aktualizované: 09:14
Mark Cavendish, Peter Sagan Foto: ,
Mark Cavendish sa teší z víťazstva v 5. etape, Peter Sagan (vpravo) skončil tretí.
debata

Tretíkrát ho tento rok na najväčšom americkom cyklistickom podujatí zdolal Brit Mark Cavendish, tentoraz sa medzi nich vo veternej a daždivej koncovke dostal aj Belgičan Zico Waeytens. Cavendish vedie bodovaciu súťaž o šesť bodov pred Saganom, ktorý zatiaľ na Okolo Kalifornie 2015 neskončil horšie ako tretí. V celkovom poradí je na čele stále Toms Skujiňš, ktorý má pred 25-ročným Žilinčanom v službách Tinkoff-Saxo náskok 18 sekúnd. V piatok je na programe časovka, ktorá sa však nepôjde v okolí jazera Big Bear. Organizátori ju vzhľadom na očakávané sneženie skrátili na 10,6 km a presunuli do okolia Santa Clarity.

Cavendish po dojazde na tlačovej konferencii chválil svojich tímových kolegov a špeciálne spomenul aj Martina Velitsa, ktorý mu počas etáp odvádza skvelé služby. „Ak mám byť férový, dnes to nebolo len o pomoci môjho tímu. Posledné dni skvele kontroluje špicu pretekov počas únikov aj tím Hincapie. Pre mňa tiež výborne pracuje celé družstvo, špeciálne Yves Lampaert a Martin Velits. Dnes sme využívali aj Stihna Vanedbergha,“ skonštatoval podľa AP Cavendish, ktorý prežil aj pár prudších kopcov na trati štvrtkovej etapy.

Záver etapy výrazne ovplyvnil vietor a dážď. Peter Sagan išiel takticky za Cavendishom, keď nastúpil Waeytens. Brit zareagoval, vyviezol sa a potom už nemal najmenší problém triumfovať. Slovák na chvíľu zaváhal a do cieľa nepredstihol žiadneho z dvojice. „Dnes to bola celkom pohodová etapa. Na začiatku ušla skupina, ktorú sme prenasledovali až do posledných piatich kilometrov. Počas etapy sem-tam pršalo, najväčšie zrážky však boli posledných 20 km a vtedy bola aj zima. Ďakujem tímu za prácu pre mňa. Skončil som tretí, mohlo to byť aj lepšie. Uvidíme, aká bude časovka. Ak sa bude dať, možno by som sa v nej pokúsil o žltý dres,“ skonštatoval Peter Sagan.

Výsledky – preteky Okolo Kalifornie:
5. etapa (Santa Barbara – Santa Clarita, 157,7 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Etixx – Quick-Step 3:51:37 h, 2. Zico Waeytens (Belg.) Giant-Alpecin, 3. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo, 4. Jempy Drucker (Lux.) BMC Racing, 5. Danny van Poppel (Hol.) Trek Factory, 6. Guillaume Boivin (Kan.) Optum p/b Kelly Benefit Strategies všetci čas ako víťaz, … 98. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +3:13 min

Poradie po 5. etape: 1. Toms Skujiňš (Lot.) Hincapie Racing Team 22:02:34 h, 2. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +18 s, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx – Quick-Step +44, 4. Robert Gesink (Hol.) LottoNL-Jumbo +47, 5. Dion Smith (N. Zél.) Hincapie Racing Team +47, 6. Ben Hermans (Belg.) BMC Racing všetci +47, … 118. Martin Velits (SR) Etixx – Quick-Step +32:02

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Kalifornie