Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kristoff zvíťazil aj na pretekoch Scheldeprijs, Sagan zaostal

Víťazom 103. ročníka klasických cyklistických pretekov Scheldeprijs v Belgicku sa v stredu stal Nór Alexander Kristoff.

08.04.2015 19:10
Alexander Kristoff Foto: ,
Nórsky cyklista Alexander Kristoff.
debata

Dvesto kilometrov v okolí Antverp absolvoval líder tímu Kaťuša v čase 5:03:52 h a tri dni po triumfe na monumente Okolo Flámska pridal aj víťazstvo na jednom z najstarších podujatí v kalendári UCI. Druhý skončil v záverečnom špurte Belgičan Edward Theuns z tímu Topsport Vlaanderen – Baloise a tretí bol Bielorus Jevgenij Hutarovič (Bretagne-Séché Environnement). "Mám veľkú formu, ale nebude trvať večne. Pokúsim sa z nej teda vydolovať čo najviac. Víťazstvo na Paríž – Roubaix by bolo pekné, ale budú to úplne iné preteky. Pokúsim sa o to,“ vravel Kristoff v prvom interview v cieli v Schotene.

Líder tímu Tinkoff-Saxo Slovák Peter Sagan skončil na 72. mieste, keďže mal iné úlohy ako zvyčajne a nezapojil sa do záverečného špurtu o víťazstvo. Predovšetkým naberal tréningové kilometre pred nedeľňajšou veľkou klasikou Paríž – Roubaix a pomáhal naplniť ambície dvojici Nikolaj Trusov, Michael Mörköv. Nepodarilo sa to, keďže najlepší z pretekárov Tinkoff-Saxo Dán Mörköv skončil až na 68. pozícii.

"Boli to preteky na udržanie kondície. Rozhodli sme sa, že pôjdeme na Mörköva, a tak aj bolo. Nechcel som zbytočne riskovať. Najprv unikla skupina, neskôr to kontrolovala Kaťuša. Na konci bol pád, v ktorom sa ocitli aj dvaja naši jazdci, takže sa nám nepodarilo spraviť dobrý výsledok. Nevadí, sústredíme sa teraz na nedeľu, aby to dobre dopadlo na Paríž-Roubaix,“ sprostredkoval hlas Petra Sagana z cieľa pretekov jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Ešte pred štartom v Antverpách pre cyclingnews.com Sagan povedal: „Cítim sa dobre, všetko je ‚oukej‘. Prišiel som na tieto preteky, aby som si zlepšil kondíciu pred Paríž – Roubaix.“ Sagan sa krátko vrátil aj k pretekom Okolo Flámska na Veľkonočnú nedeľu, kde strávil záverečné kilometre v úniku a napokon skončil na 4. mieste: „V závere rozhodli moje zlé nohy.“

V najrovinatejšej z belgických klasík dlhé kilometre strávila v úniku sedmička pretekárov: Laurens de Vreese (Astana), Frederik Backaert (Wanty), Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Matteo Busato (Southeast), Vincent Jérôme (Europcar), Huub Duyn (Roompot), a Tanner Putt (UHC). Po 50 km mali náskok 4:30 min, ale vzhľadom na zloženie jazdcov v úniku sa dalo predpokladať, že skôr či neskôr sa ich pokus skončí neúspechom. Ešte 16,2 km pred cieľom, keď pretekári vstupovali do posledného okruhu v Antverpách, mali cyklisti vpredu k dobru 38 sekúnd pred pelotónom. Desať kilometrov pred cieľovou métou ich náskok klesol pod 20 sekúnd. Potom sa pokúsil o sóloúnik Belgičan De Vreese, ale nevyšlo mu to.

Posledné štyri kilometre už bol celý balík cyklistov pohromade a podľa predpokladov sa rozhodovalo v hromadnom špurte. V poslednom kilometri viacerí jazdci z čelnej skupiny uviazli v hromadnom páde, kde nechýbali ani dvaja členovia tímu Tinkoff-Saxo. Sagan medzi nimi nebol. Kristoff mal v záverečnom špurte uľahčenú úlohu, keďže vpredu chýbali viacerí jeho konkurenti.

Výsledky:
Scheldeprijs (Antverpy – Schoten, 200 km): 1. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 5:03:52 h, 2. Edward Theuns (Belg.) Topsport Vlaanderen – Baloise, 3. Jevgenij Hutarovič (Biel.) Bretagne-Séché Environnement, 4. Marc Sarreau (Fr.) FDJ.fr, 5. Danny van Poppel (Hol.) Trek Factory, 6. Matteo Trentin (Tal.) Etixx-Quick Step,… 72. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo – všetci rovnaký čas ako víťaz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Belgicko #Scheldeprijs #Alexander Kristoff