Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagana čaká prvý vrchol sezóny. Nie je ľahké byť favoritom, tvrdí

Prvý z piatich cyklistických monumentov, ale aj najdlhšie preteky celej sezóny: nedeľňajší 106. ročník klasiky Miláno - San Remo (293 km) sľubuje veľké cyklistické divadlo, ktoré bude trvať bezmála 7 hodín. Jedným z jeho režisérov by mal byť aj Slovák Peter Sagan.

19.03.2015 16:34
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

Tím Tinkoff-Saxo vysiela do boja osmičku Matti Breschel, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Maciej Bodnar, Christopher Juul-Jensen, Manuele Boaro, Matteo Tosatto a Peter Sagan. Kapitánom bude práve slovenský cyklista, od ktorého sa očakáva útok na víťazstvo.

Saganova forma stúpa, čo potvrdil v uplynulých dňoch solídnymi výkonmi vrátane etapového víťazstva na trati pretekov Tirreno – Adriatico. Dvadsaťpäťročný Slovák neskrýva ambície ani pred prvou veľkou jarnou klasikou roka 2015.

„Mojím úmyslom je dosiahnuť čo najlepší výsledok, ale takto zmýšľajú mnohí ďalší. Cieľom je víťazstvo, ale v cyklistike nemožno dopredu predpovedať, že to tak aj bude. Toto sú však výnimočné preteky a ja budem mať na štarte veľké ambície,“ povedal Peter Sagan pre oficiálny server Tinkoff-Saxo.

Sagan bol v cieli na Miláno – San Remo v roku 2012 štvrtý, o rok neskôr finišoval druhý a vlani desiaty. Aj tieto výsledky ho predurčujú do role jedného z favoritov pretekov, ktoré sa jazdia od roku 1907 a nechýbajú v kalendári WorldTour.

„Niekedy nie je ľahké byť favoritom. V predchádzajúcich troch rokoch sme videli viacero víťazov, ktorí boli pôvodne outsidermi, a favoriti sa nepresadili. Taktika v rôznych situáciách na trati a samotná dĺžka pretekov sú dôležité faktory v sumáre celkového výsledku. Viem iba to, že chcem vydať zo seba to najlepšie a môžem sa spoľahnúť na silný a motivovaný tím spolujazdcov.“

Tieto slová potvrdil aj športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Bruno Cenghialta. „S Petrom Saganom ako naším lídrom patríme medzi favoritov týchto pretekov. Nebudeme však jediní. Na štarte bude veľa veľkých mien a všetci budú veriť v úspešný výsledok. Nebude to jednoduché, ale máme tím odhodlaný čeliť náročným 293 km a pobiť sa o úspech,“ cituje oficiálny server rusko-dánskeho tímu Cenghialtu.

Potenciálny víťaz pretekov Miláno – San Remo musí spočiatku staviť na vytrvalosť, ale v závere by mal ukázať silné šprintérske nohy. Po 143 km po iba mierne zvlnenej rovine čaká na cyklistov stúpanie na Passo del Turchno a potom pokračovanie popri Tyrhénskom pobreží opäť iba v málo zvlnenom teréne až do San Rema.

Jedným z kľúčových momentov pretekov môže byť stúpanie na Cipressu 27 km pred cieľom, ktoré bude slúžiť pre ašpirantov na víťazstvo ako „odpaľovacia rampa“ za prípadným úspechom. V samom závere necelých 6 km pred métou musia cyklisti zdolať ešte kopček Poggio a potom ich čaká už len záverečný šprint v San Reme.

„Kľúčové bude, ako sa kto vyrovná s Cipressou. V tomto stúpaní treba byť vpredu a strážiť si dobré pozície. Kontrola situácie však neznamená byť prehnane aktívny. Potom zase bude treba byť opatrný pri zjazde, aby nedošlo k zbytočným pádom. V závere na Poggiu už môžeme očakávať ataky aj od cyklistov, ktorí nie sú klasickými šprintérmi. Netreba zabúdať na ostražitosť, lebo tieto preteky sa dajú prehrať mihnutím oka napriek tomu, že sú najdlhšie z celej sezóny,“ dodal Cenghialta.

Vlani sa na trati z Milána do San Rema tešil z víťazstva Nór Alexander Kristoff z tímu Kaťuša, ktorý v závere po takmer siedmich hodinách v sedle zdolal skvelého klasikára, Švajčiara Fabiana Cancellaru (Trek Factory), aj Brita Bena Swifta (Team Sky). Saganovi nevyšiel záver a skončil desiaty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo