Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Žiadny kokaín. Pantaniho zabili antidepresíva

Talianskeho cyklistu Marca Pantaniho nikto nezavraždil, jeho smrť nespôsobilo predávkovanie sa kokaínom, ale príliš veľká dávka antidepresív.

10.03.2015 16:44
Marco Pantani Foto: ,
Marco Pantani.
debata

Vyplýva to z najnovšieho vyšetrovania súdnych znalcov a patológov v Rimini. Kokaín bol len sprievodným faktorom. Pantani zomrel 14. februára 2004 v hotelovej izbe v Rimini a pôvodná pitva určila ako príčinu smrti predávkovanie sa kokaínom. Zo závislosti na droge sa známy Talian predtým dokonca liečil.

Vyšetrovanie sa obnovilo na základe zistení rodiny bývalého víťaza Tour de France a Giro d'Italia, podľa ktorých mohol cyklistu niekto zavraždiť. Polícia vraj nebola pri vyšetrovaní dôkladná.

„Pantani užíval antidepresíva v snahe vyriešiť svoje problémy. Nie je zrejmé, či prišlo k chybe pri dávkovaní, alebo či si chcel vziať život,“ povedal v rozhovore pre Corriere della Sera toxikológ a forézny expert Franco Tagliaro, ktorý prípad teraz vyšetroval na požiadanie prokurátora z Rimini Paola Giovagnoliho.

Tagliaro využil vzorky krvi a moču z pôvodnej pitvy. V tridsaťstranovej správe potvrdil, že kokaín v kombinácii s liekmi venlaxaflinom a trimipraminom pomohol smrti. „Nemáme žiadne konkrétne dôkazy, že by užil lieky alebo drogy pod nátlakom niekoho iného,“ doplnil Tagliaro.

Prokurátor Paolo Giovagnoli po preštudovaní správy pravdepodobne prípad uzavrie. Smrť cyklistu Marca Pantaniho spred jedenástich rokov je v Taliansku stále diskutovanou témou.

Marco Pantani v roku 1998 dosiahol v cestnej cyklistike cenné double, keď triumfoval na Giro d'Italia aj Tour de France. Odvtedy tento kúsok zatiaľ nikto nezopakoval. S odvolaním sa na Corriere della Sera informácie zverejnil web CyclingNews.com.

debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #Marco Pantani #predávkovanie