Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan a spol. dobyli Kilimandžáro, svitanie si užili z jeho vrcholu

Slovenský cyklista Peter Sagan v stredu zrejme bude sledovať svitanie z nadmorskej výšky 5895 m. Expedícia jeho nového tímu Tinkoff-Saxo na kultové africké Kilimandžáro chystá na noc "záverečnú horskú etapu" tohto mimosezónneho spestrujúceho dobrodružstva.

04.11.2014 20:11 , aktualizované: 05.11.2014 09:23
debata
zväčšiť Peter Sagan a Alberto Contador zapózovali pri... Foto: Facebook.com/PeterSagan
Peter Sagan, Alberto Contador Peter Sagan a Alberto Contador zapózovali pri výstupe na Kilimandžáro s miestnymi cyklistami.

Členovia cyklistického tímu Tinkoff-Saxo sledovali v stredu ráno svitanie z nadmorskej výšky 5895 m z vrcholu najvyššej africkej hory Kilimandžára. Súčasťou expedície boli aj slovenskí cyklisti Peter Sagan, Juraj Sagan a Michael Kolář. „Dobrý deň, dobrá správa … oni to urobili! Okolo 04:00 hodiny boli na vrchole # Kilimandžára. Gratulujeme celému tímu Tinkoff-Saxo!!!“ informuje oficiálny profil Petra Sagana na sociálnej sieti Facebook. Zatiaľ nie je jasné, kto všetko z tímu pokoril najvyšší bod Afriky. Vrcholový výstup mali absolvovať všetci členovia Tinkoff-Saxo.

„Záverečná horská etapa“ tohto mimosezónneho spestrujúceho dobrodružstva bola ohrozená, keďže na vrchole Kilimandžára neboli ideálne podmienky. „Veľmi ťažké okolnosti! Skúsime ‚dobyť‘ vrchol, ale momentálne podmienky nám to komplikujú. Počasie je oveľa horšie ako v ostatných rokoch, vrch pokrytý ťažkým snehom. Dnes sme v dôsledku miernych zdravotných problémov a s nimi súvisiacim rizikom odvolali dvoch členov tímu a dvoch kameramanov. Podvečer rozložíme tábor a po rýchlej večeri sa pokúsime zaspať. Okolo 23.00 h sa zobudíme a posilníme horúcim kakaom a energetickými tyčinkami. Približne o polnoci začneme s výstupom. Predpokladáme, že vrch Uhuru Peak dosiahneme nadránom za východu slnka…“ referoval ešte v utorok večer Sagan prostredníctvom Facebooku.

Pred štyrmi rokmi počas benefične motivovaného pokusu o výstup na najvyššiu horu „čierneho kontinentu“ mala obrovské problémy niekdajšia jednotka svetového rebríčka tenistiek, Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová. Spätne priznala, že bezprostredne jej hrozila smrť: „Ak by som v ten večer nič nepovedala a uložila sa spať, ktovie, či by som sa ešte prebudila… Neuvedomovala som si, že mám namále,“ povedala pre The Telegraph Navrátilová, ktorá skončila v nemocnici v kenskom Nairobi s pľúcnym edémom. Výstup musela ukončiť po štyroch dňoch z plánovaných šiestich, nadol ju znášali šerpovia v tme a náročnom teréne.

Výstup cyklistov Tinkoff-Saxo na vrchol Kilimandžára

Pre Petra Sagana to v stredu nebola prvá skúsenosť s vysokou nadmorskou polohou. „Bol som už v Himalájach. Pohyboval som sa v okolí Everestu a vystúpil až do výšky približne 5500 m. Všetko tam ide pomalšie. Treba byť trpezlivý a posúvať sa krok po kroku. Dôležitá je aklimatizácia a postupné šplhanie. Dýcha sa ťažko a nedá sa poriadne jesť ani spať,“ cituje Sagana cyclingnews.

Ducha kolektívu Tinkoff-Saxo upevňovalo v Afrike všetkých 80 členov družstva, okrem cyklistov aj manažéri, športoví riaditelia, mechanici, maséri či lekári. Na Kilimandžáro mierili aj Alberto Contador, Ivan Basso, Rafal Majka či Roman Kreuziger. Akcia má aj charitatívny nádych, cyklistický tím chce venovať financie miestnym organizáciám. Ak sa na vrchol Kilimandžára postavilo viac ako 90 % členov družstva, potom pôvodne pripravenú sumu strojnásobia.

Šéf družstva Bjärne Riis už v minulosti zorganizoval viaceré podobné sústredenia, na ktorých cyklisti absolvovali sériu fyzických a psychických výziev. Ich snahou bolo upevniť tímového ducha a donútiť cyklistov ísť až za hranice svojich možností. Predchádzajúce kempy sa konali v Dánsku či JAR, ale vzhľadom na rozpočet ich v posledných rokoch obmedzili. Po príchode ruského miliardára Olega Tiňkova do tímu ich obnovujú. Podnikateľ údajne zaplatil 200-tisíc eur za kemp, o čom informuje cyclingnews.com.

Kilimandžáro je populárna destinácia medzi ľuďmi hľadajúcimi výzvy a uprednostňujúcimi turistiku pred horolezectvom alebo lezením po skalách. Pre problémy s dýchaním a riedky vzduch však dosiahne vrchol len 40 % ľudí, ktorí začnú výstup.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Alberto Contador #Tinkoff-Saxo #Kilimandžáro