Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin Velits: Chcem sa ukázať v úniku a dosiahnuť čiastkový výsledok

Chystá sa na svoju piatu účasť na prestížnych pretekoch Vuelta a Espaňa. Najlepšie - na 73. priečke - skončil vo svojej premiére pred šiestimi rokmi, no celkové umiestnenie nemá v jeho prípade veľký význam. Martin Velits má v tíme Omega Pharma-Quick Step iné úlohy.

20.08.2014 07:00
Martin Velits Foto: ,
Martin Velits.
debata

Je tzv. domestik – cyklista, ktorý podriadi vlastné ambície tímovému úspechu a bezvýhradne podporuje vopred určeného lídra. „Vueltu beriem ako každé iné preteky v sezóne. Síce ide o posledné podujatie Grand Tour v roku, ale rozhodne pred ním nemám stres,“ vraví dvadsaťdeväťročný Slovák.

Keď ste sa chystali na prvú účasť na podujatí Grand Tour, bolo to iné?
Samozrejme. Vtedy som ešte nevedel, do čoho idem. Odvtedy som však absolvoval Vueltu štyrikrát, vyskúšal som si aj Giro d'Italia či Tour de France a už viem, čo mám čakať. Teraz je to pre mňa oveľa jednoduchšie.

Pripravovali ste sa sám doma v okolí Púchova. Tak vám to najlepšie vyhovuje?
Tak to v cyklistike funguje. Keď je brat Peter doma, trénujeme spolu. Aj v pondelok sme spolu absolvovali jeden kratší tréning. No jazdíme už za iné tímy a máme rozdielny program, takže sa nestáva často, že sa stretneme a ešte si aj dobre zatrénujeme. Väčšinou jazdím sám alebo s jedným sparingpartnerom. V stredu sa už presúvam do Španielska.

Nezvyknú sa jazdci jedného tímu pripravovať na významné podujatia spoločne?
Tím sa pripravuje spolu len na decembrových a januárových sústredeniach. Niekedy výnimočne aj v období, keď chýbajú preteky – teraz sme sa v menšom počte stretli v marci. Niektoré tímy chodia do vyšších nadmorských výšok, napríklad v lete počas Tour de France, ale Omega takéto sústredenie nemala. Inak trénuje každý individuálne.

Až do minulého roka ste jazdili s bratom v jednom tíme. Je pre vás po Petrovom prestupe do BMC aktuálna sezóna smutnejšia?
Cítim, že je to iné. No aj v minulosti sme mali rôzny program, každý z nás išiel na iné preteky. Aj predtým sa stalo, že sme sa takmer mesiac poriadne nestretli. Na sústredeniach sme spolu trávili viac času, ale nemali sme problém zvyknúť si na túto zmenu.

Dávate si pred Vueltou osobný cieľ?
Na prvom mieste sú ambície tímu, takže si musím splniť úlohy, ktoré dostanem. Okrem toho sa chce každý cyklista za tie tri týždne ukázať v úniku a dosiahnuť nejaký čiastkový úspech. Samozrejme, dokončiť Vueltu je jeden z hlavných cieľov. Čaká nás dvadsať dní, stať sa môže čokoľvek. Dôležité je ostať zdravý a bez zranení, všetko ostatné ide potom ľahšie.

V čom spočíva vaša úloha v tíme?
Tím je postavený pre Rigoberta Urána, ktorý sa bude pokúšať o čo najlepší výsledok. Sú tam vrchári a potom pár jazdcov ako ja, ktorí si budeme pomáhať najmä na rovinách, aby mal tím dobrú pozíciu v pelotóne. K mojim povinnostiam patrí aj nosenie fľaší a občerstvenia, drobných funkcií je niekoľko. Tým, že v tíme chýba špurtér Cavendish, odpadla nám povinnosť likvidovať úniky. No na začiatku Vuelty je časovka družstiev, v ktorej patríme medzi hlavných favoritov. Môže sa stať, že budeme mať vo svojom strede vedúceho jazdca a potom by sme museli kontrolovať v úvode pretekov pelotón. Bola by to jedna z mojich úloh.

Sledujete aj vaše celkové umiestnenie?
Vôbec nie je podstatné, či skončím päťdesiaty, osemdesiaty alebo stodvadsiaty. To nehrá úlohu pre mňa ani pre tím. Skôr je pre mňa zaujímavé dosiahnuť nejaké dobré umiestnenie v etape a dôležité je najmä hodnotenie mojej práce od vedenia tímu.

Spomeniete si pred štartom aj na vaše najlepšie umiestnenie spred štyroch rokov, keď ste v sedemnástej etape skončili tretí?
Skôr si spomeniem, že sme vtedy šli spolu s bratom a on tam dosiahol svoj životný úspech – skončil tretí a nakoniec sa po dopingu Mosqueru posunul na druhú priečku. Mne sa tiež darilo, mal som dobré nohy, takže som dosiahol čiastkový úspech. Keď si to tak vezmem, šlo o môj dosiaľ najväčší úspech v kariére.

Myslíte aj na majstrovstvá sveta v cyklistike krátko po skončení Vuelty?
Vuelta je ideálna príprava na šampionát. Ak nie ste po Vuelte úplne mŕtvy, máte výhodu oproti jazdcom, ktorí Vueltu nešli. Záleží však na mnohých faktoroch, ako sa budem cítiť a či ma nebude trápiť nejaké zranenie. Ak bude všetko v poriadku, tak by som rád na šampionát šiel. Nie je však na mne, či ma do tímu vyberú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Martin Velits