Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pády na Tour urobili z Vuelty vrchol sezóny

Z trojice najvýznamnejších cyklistických podujatí je najmenej slávna, tento rok však zrejme bude absolútnym vrcholom.

18.08.2014 16:30
Vuelta Foto: ,
Náročná trať Vuelty.
debata

Na Vueltu sa chystá to najlepšie, čo svet na dvoch kolesách ponúka. Predovšetkým vďaka pádom a zraneniam na Tour de France.

Nestáva sa často, aby obhajca triumfu nepatril v nasledujúcom ročníku do užšieho okruhu kandidátov na titul. So štyridsaťdvaročným Američanom Chrisom Hornerom sa však tentoraz nepočíta. Na štart prvej etapy pretekov okolo Španielska v Jeréze de la Frontera sa totiž postavia aj Chris Froome, Alberto Contador či Nairo Quintana.

Prví dvaja si prídu na Pyrenejský poloostrov napraviť chuť po Tour de France, kde ich zosadnúť z bicykla prinútili bolestivé zranenia. Tretím do partie je oddýchnutý Kolumbijčan Nairo Quintana, víťaz tohtoročného Giro d'Italia. Miešať karty v boji o celkové prvenstvo by mali aj Joaquim Rodríguéz či Alejandro Valverde, partiu skvelých vrchárov zasa doplnia Cadel Evans, Mikel Nieve, Samuel Sanchéz, Rigoberto Urán, Fabio Aru, Dan Martin, Haimar Zubeldia, Thibaut Pinot či Robert Gesink.

Stávkové kancelárie najviac dôverujú útlemu Juhoameričanovi. Na to, že červený dres privezie do cieľa poslednej etapy, ktorou bude časovka v uliciach Santiaga de Compostela práve Quintana, vypísali kurz 1,9. Úspešný tip na Brita Frooma bude zhodnotený 2,8-násobkom, najväčšej domácej nádeji Contadorovi veria ešte menej.

"Netuším, či nakoniec vyhrám, ale motivácia mi rozhodne nechýba. Zvíťaziť na dvoch pretekoch grand tour v jednom roku je pre mňa veľkou výzvou, verím, že sa mi to môže podariť,“ tvrdí Quintana.

Naopak, jeho skúsený konkurent a líder tímu Tinkoff-Saxo ide na domáce preteky s oveľa skromnejšími cieľmi. "Donedávna som ešte cítil pri tréningu v horách bolesť. Budem rád, ak zvíťazím v niektorej z etáp v poslednom týždni podujatia,“ potvrdil Contador.

Na 3 181 kilometrov dlhú púť rozdelenú do 21 etáp sa v pondelok vydá aj slovenské cyklistické eso Peter Sagan. Dvadsaťštyročnému Žilinčanovi na konci aktuálnej sezóny vyprší v tíme Cannondale zmluva a tak sa jeho taliansky zamestnávateľ rozhodol zviditeľniť na prestížnom podujatí ešte raz. „Vueltu beriem predovšetkým ako prípravu na majstrovstvá sveta. Verím, že ju zvládnem a stihnem sa na ňu dobre pripraviť,“ priznal po dojazde do Paríža Sagan.

Nech je už jeho motivácia akákoľvek, o tom, že v nejednej etape zabojuje o prvenstvo, pochybovať netreba. Azda aj preto, že v pelotóne bude aj jeho veľký špurtérsky rival, Brit Mark Cavendish. V dojazdoch rovinatých etáp by na predných miestach nemali chýbať tiež John Degenkolb, Nasr Bouhanni, Gerald Ciolek, Michael Matthews alebo Moreno Hofland.

V 198-člennom poli pretekárov nebude chýbať ani druhý Slovák Martin Velits. Pre domestika belgického tímu Omega Pharma-Quick Step to bude už piata účasť na Vuelte a siedma na niektorých z etapových pretekov veľkej trojky. Jeho najlepším výsledkom v Španielsku je 2. miesto z 15. etapy v roku 2010.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta #Chris Froome #Alberto Contador #Martin Velits #Nairo Quintana