Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na začiatku boli džínsy, na konci je Sagan

Patrí medzi najbohatších Rusov a rovnako, ako mnohí pred ním, aj on sa rozhodol, že časť zo svojho majetku minie na zábavu.

08.08.2014 17:24
Oleg Tinkov Foto:
Oleg Tinkov.
debata (5)

Zatiaľ čo Roman Abramovič v Chelsea, či Dmitrij Rybolev v Monaku si plnia svoje futbalové sny za stovky miliónov eur, Oleg Tinkov si vybral finančne menej náročný šport. Syn baníka, ktorý pochádza zo stotisícového mesta Leninsk-Kuznecki, usilovne pracuje na tom, aby v jeho cyklistickom tíme Saxo-Tinkoff bolo to najlepšie, čo svet na dvoch kolesách ponúka.

Tinkov sa narodil v roku 1967 v juhozápadnej sibírskej oblasti Kuzbass. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa ako čerstvý dvadsiatnik presťahoval do Petrohradu, kde bicykloval, študoval a rozbiehal biznis zároveň. Svojho podnikateľského ducha údajne objavil počas pretekov v Uzbekistane, kde mu učarovali modré džínsky značky Denim. Mladý cyklista minul všetky svoje úspory, aby si kúpil štyri za 200 rubľov. O pár dní sa vrátil do Petrohradu, aby za rovnakú sumu predával iba jeden kus.

Peniaze ho chytili za srdce a začal si privyrábať predajom náplní do tlačiarní, dovozom kaviáru, či áut.

Šikovný Tinkov rýcho zistil, že štúdium na baníckej fakulte je iba stratou času. Odovzdal teda index a začal sa naplno venovať svojmu podnikaniu. Rusko bolo chudobné a domáce výrobky nekvalitné, zameral sa preto na import elektroniky z Ázie. Walkmany, CD prehrávače a iné hudobné zostavy, to všetko išlo na dračku. Založil maloobchodné reťazce Technoshock, Musicshock a nahrávacie štúdio. Prišiel rok 1997, keď to všetko predal za neuveriteľných sedem miliónov dolárov.

Tinkov si však zarobené peniaze neužíval. Naopak, rozhodol sa ich rozmnožiť v potravinárskom priemysle. Založil si firmu Daria a vyrábal v nej pelmeni, teda ruské knedle. O pár rokov o ne prejavil záujem oligarcha Abramovič, štedro zaplatil a onedlho bol na svete pivovar Tinkoff. Svoj nový podnik ovenčil falošným príbehom o pivovare v službách cárskej rodiny, aby jeho zlatý mok získal hodnovernosť a punc dlhotrvajúcej tradície. Podarilo sa, v roku 2005 belgická spoločnosť InBev zaplatila 200 miliónov eur, aby prostredníctvom tejto mladej značky prenikla na veľký ruský trh. V jeho rukách však stále zostala sieť reštaurácií, s ktorou potom prvýkrát ukázal vo svete cyklistiky.

V roku 2007 sa vrhol na bankovníctvo a vytvoril Tinkoff Credit Systems na propagáciu internetového marketingu. Táto spoločnosť sa v Rusku rýchlo stala jednou z najväčších, ktorá ponúkala kreditné karty pod názvom Tinkoff Bank. Od roku 2012 sa Tinkov snaží predať svoje bankové impérium a poškuľuje po vlastnej leteckej spoločnosti.

Tento biznismen je opakom nenápadných a s politikou prepojených oligarchov. Miluje výslnie a robí všetko preto, aby si udržal imidž pána Transparentného ruského biznisu. Od detstva sa venoval cyklistike a práve vďaka nej objavil svoj ešte väčší talent – podnikateľský. Tinkov požičané vracia a tak od januára bude najsilnejším ProTour tímom Saxo – Tinkoff. Aj s Petrom Saganom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Saxo-Tinkoff #Oleg Tinkov