Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan po Tour: Som spokojný, veď mám tretí zelený dres

Peter Sagan zostal síce na 101. Tour de France bez etapového víťazstva, ale o svojej výnimočnosti presviedčal fanúšikov cyklistiky od začiatku do konca slávnych pretekov.

27.07.2014 21:28
debata (1)
zväčšiť Vysmiaty Peter Sagan na pódiu v Paríži. Foto: SITA/AP, Laurent Rebours
Peter Sagan Vysmiaty Peter Sagan na pódiu v Paríži.

Takmer v polovici z celkového počtu 21 etáp bojoval kapitán tímu Cannondale o víťazstvo, čoho dôkazom sú štyri druhé, jedno tretie, tri štvrté, jedno piate miesto a ešte dve deviate miesta.

S celkovým súčtom 431 bodov sa stal 24-ročný Žilinčan žijúci od tohto roka v Monte Carle suverénnym víťazom bodovacej súťaže. Celkovo druhý Nór Alexander Kristoff mal na konte o 149 bodov menej.

„Dotiahnuť súťaž o zelené tričko až do parížskeho cieľa je môj hlavný cieľ na tejto Tour de France,“ opakoval Sagan takmer po každej etape 101. ročníka „Starej dámy.“ Po tej záverečnej v Paríži pre server Le Tour skonštatoval:

„Som rád, že som sa tretí raz po sebe dostal na toto parížske pódium. Etapu som síce nevyhral, ale som spokojný a šťastný, lebo mám zelený dres. Každý rok z tých troch bol iný. Som spokojný s formou, ktorú som mal na tohtoročnej Tour. Ukázala mi však, že etapy na tejto úrovni sa ľahko nevyhrávajú. To si len niektorí ľudia myslia, že to tak je.“

Sagana obliekali v Paríži pod Víťazným oblúkom do zeleného trička tretí raz v rade. Už sa stalo peknou tradíciou, že sa tak deje za asistencie stoviek slovenských fanúšikov. Dovŕšiť víťazný hetrik v takom mladom veku sa nepodarilo žiadnemu cyklistovi pred Saganom. Jeho 431 bodov je zároveň bodovým rekordom od zavedenia súčasného systému hodnotenia bodovacej súťaže v roku 2012. Sám seba práve spred dvoch rokov prekonal o 10 bodov.

V historickom rebríčku úspešnosti „zelených mužov“ na Tour de France sú pred Saganom už len Ír Sean Kelly so štyrmi a Nemec Erik Zabel so šiestimi prvenstvami. Slovenský univerzál sa už teraz dostal na úroveň takých šprintérskych hviezd z minulosti, akými boli Robbie McEwen, Džamolidin Abdužaparov, Freddy Maertens, Jan Janssen, či Eddy Merckx.

Ak Sagan vážnejšie nezmení svoje jazdecké priority a zostane zdravý, do tridsiatky by sa mohol stať najúspešnejším zberateľom zelených dresov v histórii. Keďže na 99% končí v Cannondale, kde sa v koncovkách etáp nemohol vždy stopercentne spoľahnúť na tímovú podporu, je pravdepodobné, že u nového zamestnávateľa bude na tom lepšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2014