Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Preteky mieru znovu ožijú a zamieria aj na Slovensko

Po sedemročnej pauze sa už v máji opäť uskutočnia v minulosti tradičné cyklistické Preteky mieru.

10.01.2014 15:18
Cyklistika, bicykel, Giro d'Italia Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V rozhovore pre iDnes.cz to uviedol bývalý československý reprezentant v cyklistike Jozef Regec. V súčasnosti český senátor je organizátor spomenutého podujatia, ktorého názov sa zmení na Nové Preteky mieru.

Naposledy sa niekdajšia najväčšia etapová súťaž amatérov konala v roku 2006. V minulosti preteky spájali Prahu s Berlínom a Varšavou, v roku 2014 odštartujú 1. mája v Českých Budějoviciach a cyklisti sa cez Česko, Rakúsko a Slovensko dostanú do Poľska. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) ich zaradila do najnižšej kategórie 2.2. „Štartovať môžu národné a kontinentálne tímy. O rok sa chceme dostať o kategóriu vyššie,“ prezradil pre iDnes.cz viceprezident Českého cyklistického zväzu 48-ročný Regec a dodal: „Už dnes máme prihlášky od štrnástich tímov.“

V logu Nových Pretekov mieru už nebude tradičná holubica. V minulosti sa spájalo podujatie s niekdajším komunistickým režimom. „Nechceme, aby preteky pripomínali doby minulé. Preto meníme aj názov, pôjde o Nové Preteky mieru. V medzinárodnom kalendári, kam sme sa prihlásili už vlani, budeme pravdepodobne figurovať ako La nouvelle Course de la Paix. A je jedno, či pôjde o 59. ročník alebo prvý,“ dodal pre iDnes.cz Regec.

Predbežný program Nových Pretekov mieru
1. etapa (1. mája): České Budějovice – Jihlava
2. etapa (2. mája): Jihlava – Kyjov
3. etapa (3. mája): Kyjov – Hodonín (časť etapy pôjde cez Rakúsko)
4. etapa (4. mája): Kunovice – Jablunkov (časť etapy pôjde cez Slovensko)
5. etapa (5. mája): Jablunkovské okruhy
6. etapa (6. mája): Jablunkov – Sucha Beskidzka (Poľ.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Regec #Preteky mieru