Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Velits: Čakali sme, že ak zaprší, bude to kasíno

Záverečné preteky na svetovom šampionáte vo Florencii neboli ešte ani v polovici a štyria slovenskí cyklisti už našli útočiško v autobuse talianskeho tímu Cannodale.

29.09.2013 17:53
Martin Velits Foto: ,
Martin Velits v tímovom autobuse.
debata

Bratia Peter a Martin Velitsovci a Juraj Sagan postupne spadli a napokon všetci spoločne vzdali. K nimi sa pripojil aj Patrik Tybor, ktorý chytil dva defekty.

„Dalo sa to čakať. Keď sme videli nový asfalt, hovorili sme si, že ak zaprší, bude to kasíno. Tak sa aj stalo. Neskutočne sa to šmýkalo. Najmä, keď sa v prvých okruhoch všetci tlačili dopredu a bolo to nervózne. Ani som nevedel, ako som sa ocitol na zemi. Ani som nesiahol na brzdy,“ krútil hlavou Peter Velits, ktorý mal doudieraný lakeť i bok, podobne aj jeho brat Martin.

Peter spadol v zjazde a tvrdil, že sa tomu nedalo zabrániť, nemal pocit, že urobil chybu. Zdôraznil, že podmienky už zažil aj horšie, ale nikdy nebolo na ceste také klzisko. „Jazdili sme už aj v snežení, ale aby sa takto šmýkalo, to som ešte nevidel. Myslím si, že zjazdár nie som zlý a máme aj kvalitné gumy, nikdy sme nemali s nimi problémy. Tentoraz vyhrá nielen najlepší, ale aj najšťastnejší. O pretekoch jednotlivcov sa vraví, že je to lotéria a toto je superlotéria.“

Slovenskí cyklisti vcelku bez väčších problémov prežili 106-kilometrový nájazd na okruh vo Florencii, prešli aj cez jeho dve stúpania. Problémy sa začali na prvom z desiatich okruhov – v tom čase sa pohybovali na čele hlavnej skupiny.

„Najprv sa ocitol na zemi Juraj Sagan, po ňom brat Peter a potom aj ja. V každej zákrute niekto spadol,“ vysvetľoval Martin Velits. Druhú polovicu pretekov už spolu sledovali v televízii.

„Teraz sa jazdí trochu opatrnejšie, ale mám obavy, že v závere, keď sa začne bojovať o pozície, to bude zasa horšie,“ dodával pred finišom.

Juraj Sagan ľutoval, že nemohol podporiť brata v jeho veľkom úsilí. „Som celý doudieraný. Pri príchode do mesta na prvý okruh začala stúpať nervozita. Po páde som musel čakať možno päť minút na mechanický voz, to je obrovská strata, nedá sa už dobehnúť.“

Príliš skoro sa skončila aj premiéra Patrika Tybora na MS v pretekoch elity. „Dva defekty, s tým sa veľa nedá robiť. Prvý som dostal ešte v prvom okruhu a potom aj druhý. Dovtedy sa mi išlo celkom dobre, ale neviem, dokedy by som v pretekoch vydržal. Možno dva okruhy, možno aj tri, podľa toho, aké by bolo tempo,“ skonštatoval Tybor, ktorý mal tiež pomáhať Petrovi Saganovi. „Pomoc mu bude vpredu chýbať, ale keď má deň, vie si poradiť aj sám,“ vravel ešte počas pretekov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Velits #MS v cyklistike #Martin Velits