Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan po heroickom výkone: Šieste miesto si veľmi vážim

Na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike skončil Peter Sagan na šiestom mieste, vyhral Portugalčan Rui Costa.

29.09.2013 13:57 , aktualizované: 19:51
Italy Road Cycling Worlds Foto: ,
Alberto Rui Costa z Portugalska (vpravo) v cieli pretekov na MS v cyklistike, vľavo ŠpanielJoaquin Rodriguez.
debata (35)

Menil bicykel, sám sa dotiahol do hlavnej skupiny, väčšinu pretekov bojoval na čele pelotónu ako jediný Slovák a napokon dosiahol historický najlepší slovenský výsledok na cyklistickom svetovom šampionáte v elitnej kategórii. Statočný boj zavŕšil Peter Sagan (23) výborným šiestym miestom.

„Cítil som sa dobre a s mojím výkonom som veľmi spokojný. Akurát som mal trochu smoly, ale šieste miesto si veľmi vážim, lebo na trati som nechal všetko,“ vyslovoval prvé dojmy Peter Sagan takmer dve hodiny po pretekoch, keďže musel ísť na dopingovú kontrolu.

Celý týždeň vládlo vo Florencii a jej okolí teplé, slnečné počasie. Pokazilo sa až v nedeľu, keď vrcholil cyklistický šampionát pretekmi jednotlivcov. Florentský lejak spláchol všetky slovenské nádeje. Aj očakávaný Saganov útok na zlato. Okrem Sagana ani jeden zo šestice Slovákov preteky nedokončil a žilinský rodák sa musel na dlhej 272-kilometrovej trati spoliehať na vlastné sily. Po štarte v Lucca pelotón absolvoval 106,6 km dlhý presun na okruh vo Florencii. Už na ňom boli dve nepríjemné stúpania. Najskôr 3,75 km na Monte Carlo, potom 3,9 km na San Baronto.

Rozhodujúci boj sa potom odohrával na náročnom florentskom okruhu, ktorý meral 16,6 km a cyklisti ho prešli desaťkrát. Stúpali na ňom najprv na Fiosele a potom ich ničila krátka, ale prudká cesta na Via Salviati.

„Na majstrovstvách sveta v takýchto pretekoch musí mať cyklista aj viac šťastia,“ pokračoval Sagan. „Hneď v prvom okruhu som však spadol. V tom okamihu to Taliani nakopli, to bola ich taktika. Nie kvôli mne, ale chceli po mnohých pádoch trochu preriediť balík. Dva okruhy som sa na najlepších doťahoval, čo sa mi aj podarilo, ale stratil som veľmi veľa síl. Vo finále sa to prejavilo a finišoval som šiesty.“

Sagan sa tešil, že zvládol hlavný cieľ vo včerajších pretekoch. „Môj hlavný cieľ na tieto preteky bolo – cítiť sa dobre. To sa mi podarilo, čo znamená, že som sa dobre pripravil,“ dodal. Svetovým šampiónom sa stal Portugalčan Rui Costa, ktorý si tento rok pripísal aj dve etapové víťazstvá na Tour de France. V záverečnom súboji o zlato zdolal dvoch španielskych pretekárov – Joaquima Rodrígueza a Alejandra Valverdeho, ktorý obhájil bronzovú medailu z minuloročných MS v Holandsku. Sklamaní boli domáci fanúšikovia, pretože ich favoritovi Vincenzovi Nibalimu sa ušlo napokon štvrté miesto.

O náročnosti pretekov svedčí aj fakt, že na štarte bolo 207 jazdcov, ale do cieľa ich došlo len 61, poslední mali vyše pätnásťminútovú stratu. Preteky nedokončili okrem iných ani víťaz tohtoročnej Tour de France Brit Froome, minuloročný víťaz najslávnejších pretekov Brit Wiggins, Španiel Contador, Austrálčan Evans a mnohé ďalšie hviezdy svetového pelotónu.

Preteky Elite mužov (Lucca – Florencia, 272,26 km):
1. Rui Costa (Portug.) 7:25:44 h, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) – rovnaký čas ako víťaz, 3. Alejandro Valverde (Šp.) +15, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) +15, 5. Andrij Grivko (Ukr.) +31, 6. Peter Sagan (SR) +34, 7. Simon Clarke (Aus.) +34, 8. Maxim Iglinskij (Kaz.) +34, 9. Philippe Gilbert (Bel.) +34, 10. Fabian Cancellara (Švaj.) +34.

Posledné kilometre pretekov
Krkolomný pád Kolumbijčana Urana v závere.

Preteky sme sledovali online:

17.25 Majstrom sveta je Portugalčan Costa, Sagan finišoval na čele prvej veľkej skupiny v cieli a skončil šiesty.

17.23 Vpredu jazdí štvorica jazdcov, ktorí si to zrejme rozdajú o medaily. Sagan na MS s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhrá.

17.15 V stúpaní sa pelotón trhá, možno sa rodí rozhodujúci únik. Sagan v kopci mierne zaostal. Kolumbičan Uran Uran, strieborný z OH v Londýne spadol a jeho šance na úspech sú preč. Do cieľa 10 km.

17.00 Zvonenie do posledného okruhu. Peter Sagan sa drží stále v popredí, hoci v televíznom prenose sa jeho meno už dlhší čas neobjavuje v grafike. Dôvod je jednoduchý. Sagan menil bicykel a na tom novom nemá elektronický čip.

16.45 Pelotón už dostihol dvojicu Huzarski, Visconti a jazdí spolu. Šance Petra Sagana na úspech sú veľmi solídne, Slovák sa drží stále v popredí. Do pelotónu dorazil späť Talian Nibali, ktorý mal zrejme pád.

16.35 Huzarski, Visconti majú náskok 1:07 sekúnd pred pelotónom, ktorý sa opäť trochu potrhal – Sagan jazdí v prednej skupine a vyzerá byť v pohode.

16.30 Na čele dvojica Huzarski, Visconti. Taliansky cyklista má určite viac síl. Za nimi štvorica Keldermann, Preidler, Gautier a Bárta. Pelotón stráca minútu a pol, do cieľa zostáva 35 kilometrov.

16.10 Necelé tri okruhy pred koncom jazdí pred pelotónom šesť cyklistov. Najskôr Bárta a Huzarski, ktorí podávajú heroický výkon, potom dvojica Keldermann a Preidler a napokon Gautier a Visconti. V zdecimovanom pelotóne, kde sa drží stále aj Peter Sagan, by teraz mali zvýšiť tempo najmä Belgičania a Švajčiari.

16.00 Bárta a Huzarski stále jazdia na vedúcich pozíciach, stíhajú ich Keldermann a Preidler (strata 25 sekúnd) a dvojica Gautier a Visconti (strata 42 sekúnd). V pelotóne to už začína vrieť, Peter Sagan sa drží v jeho popredí.

15.40 Reakcie slovenských cyklistov, ktorí nedokončili pre RTVS – Peter Velits: Spadli sme všetci v zjazde, pelotón bol preč. Ani som sa nedotkol bŕzd a predné koleso mi ustrelilo. Potom som mal ešte technické problémy s bicyklom a nebola šanca sa vrátiť. Juraj Sagan: Mal som dva pády, defekt a náš mechanik bol hádam v predposlednom aute. Kým prišli, mal som stratu 7–8 minút a už to nemalo zmysel.

15.30 Bárta a Huzarski s náskokom dva a pol minúty, dážď ešte zosilnel, Sagan sa stále drží a kontroluje si čelo pelotónu.

15.10 Na čele jazdí dvojica Jan Bárta z Česka a Bartosz Huzarski z Poľska. Pelotón zvoľnil a ich náskok sa zvýšil na 3:25 min. Do cieľa zostáva 80 km. V hlavnom balíku sú Španieli Rodriguez, Valverde and Contador, Francúzi Pinot, Bardet a Voeckler, Švajčiar Cancellara a stále aj Peter Sagan!

14.50 Predčasne skončil aj ďalší Slovák Patrik Tybor.

14.45 V hlavnom balíku jazdí 74 jazdcov vrátane Petra Sagana. Figuruje v ňom aj Fabian Cancellara, ktorý nemá na bicykli štartové číslo. V pretekoch už zrejme nepokračuje Froome.

14.30 Päťčlenná skupinka má náskok už len 1:55 min. Na čele pelotónu hýria aktivitou najmä Taliani. Víťaz tohtoročnej Tour de France Chris Froome stráca na pelotón 38 sekúnd.

14.20 V ťažkých podmienkach už nepokračuje v pretekoch viacero špičkových pretekárov, Ír Daniel Martin, víťaz tohtoročnej Vuelty Američan Chris Horner, jeho krajan Tejay van Garderen ani víťaz Tour de France z minulého roka Bradley Wiggins.

14.10 Peter Sagan sa stále drží v popredí hlavného balíka, Jurčo a Tybor zaostávajú, ale snažia sa svoju stratu zlikvidovať. Náskok päťčlennej skupiny v úniku klesol na dva a pol minúty.

V okolí Florencie počas pretekov husto pršalo. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
MS v cyklistike V okolí Florencie počas pretekov husto pršalo.
35 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike