Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na nedeľu som dobre nachystaný, verí Peter Sagan

Peter Sagan (23) má pred sebou ďalší vrchol svojej kariéry. Už v nedeľu sa štvrtý raz postaví na cyklistickom svetovom šampionáte na štart pretekov jednotlivcov v kategórii elity.

27.09.2013 11:52 , aktualizované: 14:36
sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Patrí medzi favoritov na náročnom okruhu. „Som dobre pripravený,“ vyhlasuje deň pred štartom.

Okruh majstrovstiev sveta je náročný, s ťažkými stúpaniami. Ešte v úvode sezóny ste vraj zapochybovali, či na preteky vôbec nastúpite. Viete si predstaviť, že by ste šampionát aj vypustili?
To si viem predstaviť v prípade, ak by som bol zranený. Ale teraz už určite nie, lebo po Tour de France som bol už mysľou najmä v závere sezóny. Zatiaľ sa mi darilo a bola by teraz hlúposť, keby som sa na to vykašľal. Po pretekoch v Montreale som príprave venoval veľa času, robil som všetko, aby som si udržal formu. Je to moja práca, takže to skúsim. Sú to však preteky na jeden deň a môže sa stať všetko, dobré aj zlé.

Budú to vaše tretie preteky na MS v elitnej kategórii. Cítite sa pred nimi silnejší ako v minulých rokoch?
Cítim sa doteraz najlepšie. Vychádzam aj z toho, aká bola príprava, čo som v nej robil. Myslím si, že na nedeľu som dobre pripravený.

Čo hovoríte na trať?
Videl som ju už v máji, keď som tu bol. Aj pred časovkou družstiev, minulú sobotu, som sa dostal na okruh. Tento týždeň som sa mu dosť vyhýbal, aby som sa vyhol stresu a fanúšikom. Je ťažký a na dobrý výsledok budem potrebovať aj dosť šťastia, bez neho to nepôjde. Som tu, aby som sa pokúsil na ňom zajazdiť čo najlepšie a dúfam, že sa mi to podarí. Uvidíme.

Ako sa cítite po príprave v Kanade?
Po Tour de France som sa chystal najmä na preteky v Quebeku a Montreale. Forma mi prišla dosť skoro, myslím si, že som v dobrej kondícii, výsledkami a tiež tým, ako sa cítim, by to však mohlo byť dobré.

Je pre vás výhodou, že budete mať za sebou aj podporu svojho tímu Cannondale…
Som rád, že nám opäť podal pomocnú ruku. Už tretí rok máme k dispozícii tímový autobus a aj personál. Utvára mi to domáce prostredie, ktoré mám celý rok.

Cannondale je taliansky tím, veľa času trávite v tejto krajine. Cítite sa ako na domácej pôde a rátate s podporou domácich fanúšikov.
Určite sa tu cítim viac doma, ako keď som štartoval v Austrálii či vlani v Holandsku, kde som tiež okruh dobre poznal. V Taliansku som žil dva roky, ovládam jazyk, je to pre mňa prirodzenejšie prostredie ako inde. A dúfam, že aj domáci fanúšikovia budú na mojej strane.

Hovorili ste so spolujazdacami a trénerom už o taktike v pretekoch?
Ešte nie, na to máme ešte čas, zatiaľ sme bez stresu.

Ako ste spokojný s podmienkami, ktoré ste mali v závere prípravy v dejisku šampionátu?
Sú výborné. Máme celý hotel pre seba, čo je výhodné, nik nás nevyrušuje. Sme trochu bokom od hlavného ruchu, sme tu len my pretekári a ľudia, ktorí sa o nás starajú. Spokojný som aj so stravou, čo povieme, to aj dostaneme. Je to ideálne.

Pred pretekmi ste sa stretli na mítingu s juniormi, ktorí štartujú na šampionáte. O čom ste hovorili?
Zúčastnil som sa na tomto stretnutí aj s Mariannou Vosovou. Hovorili sme napríklad o tom, ako sa zbavovať stresu. Mladí pretekári sa pýtali na bežné veci, ako sme začínali, čo chceme ešte dosiahnuť a podobne.

Koho považujete za najväčších favoritov nedeľňajších pretekov?
Nehovoril by som o jednotlivcoch, ale o silných tímoch – dobrí sú Španieli, Taliani, Francúzi, Belgičania, Švajčiari. To sú tímy, ktoré musíme v pretekoch sledovať.

Aké počasie by ste si v nedeľu priali a aký priebeh?
Počasie nemôžem ovplyvniť, takže mi je to jedno. A ani priebeh pretekov neviem dopredu odhadnúť, uvidíme.

Máte nejaký vnútorný cieľ, ktorý by ste chceli v nedeľu dosiahnuť, alebo to nechávate na vývoj pretekov?
Pre mňa bude dôležité, ako sa budem cítiť v pretekoch. Nech už to dopadne ako chce, potrebujem najmä zistiť, či som zvolil dobrú cestu na prípravu alebo nie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS v cyklistike