Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred vrcholom šampionátu bol Sagan na prednáške o dopingu

Absoltútna pohoda a pokoj. Taká atmosféra vyžarovala vo štvrtok popoludní v hoteli Villa la Reggia, v ktorej sa slovenskí cyklisti chystajú so svojím lídrom Petrom Saganom na vrchol svetového šampiónatu v talianskom Toskánsku.

26.09.2013 20:30
Cyklistika, MS, Florencia Foto: ,
V uliciach Florencie vyvrcholia cez víkend majstrovstvá sveta v cyklistike.
debata

Tridsaťčlenná výprava, v ktorej polovicu tvoria pretekári, si svoj stan rozložila v tichom prostredí talianskeho vidieka v dedine Spianate, ktorá leží asi päťdesiat kilometrov od Florencie, centra tohtoročných majstrovstiev sve­ta.

„Odtiaľto je len trinásť kilometrov na štart nedeľňajších pretekov jednotlivcov a na rozdiel od okolitých mestečiek tu necítiť predštartovný ruch a nervozitu. Celý hotel je k dispozícii len slovenskej skupine,“ približoval bývalý cyklista Rastislav Zoller, ktorý dvanásť rokov žije v tomto regióne a pomáhal zabezpečovať pobyt slovenských reprezentantov.

Spokojný je aj Ladislav Velits, otec dvojčiat Petra a Martina, ktorý je nielen vedúci výpravy, ale aj asistent trénera. „Sme maximálne spokojní. Personál nám vychádza v ústrety, máme všetko, čo potrebujeme, stravu pripravujú podľa našich požiadaviek. To je môj dvanásty šampionát a nespomínam si, že by sme mali lepšie podmienky.“

Potvrdil, že nik z pretekárov, ani Peter Sagan, nemal nijaké špeciálne požiadavky. „Robia presne to, na čo sú zvyknutí. Nič špeciálne. Sagan má pred pretekmi svoj zaužívaný rytmus, aj stravovanie, chceme, aby nemusel nič meniť.“

Jeden z favoritov nedeľňajších pretekov mal vo štvrtok nabitý program. Okrem predpoľudňajšieho tréningu, ho čakala popoludní juniorská konferencia v Montecatini Ter­me.

„V rámci nej si všetci juniori i juniorky vypočili osvetovú prednášku o dopingu, účasť na nej je podmienkou, aby mohli štartovať na svetovom šampionáte v ďalších dňoch, je pre nich povinná. Peter Sagan sa na nej zúčastnil spolu s Holaďankou Marianne Vosovou, ako súčasné hviezdy svetovej cyklistiky a boli pripravení odpovedať na prípadné otázky mladých pretekárov,“ vysvetlil Velits starší.

Informoval, že vo štvrtok sa na MS síce nesúťažilo, ale bol to rušný deň. „Ráno sa ukutočnila porada zástupcov všetkých kategórií, ktorých čakajú v závere týždňa preteky, po nej sme prihlasovali na ne všetkých cyklistov a potvrdzovali ich účasť podľa pôvodnej nominácie. Dopoludnia mali všetci pretekári oficiálny tréningy na okruhu, na ktorom sa bude súperiť o medaily.“

Kým Sagana jeden z hlavných pretekov sezóny o dva dni čaká, prvý vrchol má už šampionát za sebou. V časovke jednotlivcov potvrdil výnimočnú formu Nemec Tony Martin, ktorý má už tri tituly (a dva bronzy) a predpovedajú mu, že by sa mohol už čoskoro stať najúspešnejším jazdcom histórie v tejto náročnej disciplíne. Pred ním je len Švajčiar Fabian Cancellara, ktorého cyklista belgického tímu Omega Pharma – Quick Step, v ktorom sú zatiaľ aj obaja bratia Velitsovci, zdolal o bezmála 50 sekúnd.

„Momentálne je najlepší na svete, odskočil súperom o triedu, ale každý je zdolateľný,“ vravel o ňom jediný Slovák, ktorý absolvoval individuálnu časovku Matej Jurčo.

„Počas roka v časovkách až tak nedominuje, ale na veľké preteky sa vie výborne pripraviť. Išiel ťažký prevod 58, o tom sa teraz dosť diskutuje, tiež by som si rád vyskúšal, ako sa vtedy šliape. Ja som zvolil prevod 54. Každé obdobie má vždy nejakého veľkého jazdca. Nedávno to bol Cancellara, teraz je to Martin, o dva roky to bude možno niekto iný. Taká je cyklistika.“

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #MS #florencia