Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velitsov kamarát Martin má zlatý hetrik, Jurčo 47.

Nemecký časovkársky špecialista Tony Martin je najlepší cyklista na svete v tejto disciplíne.

25.09.2013 16:51
Tony Martin. Foto: ,
Tony Martin.
debata

Obhájil titul na svetovom šampionáte vo Florencii, získal tretí titul za sebou a okrem toho vlastní aj dve bronzové medaily. „Bolo to veľmi náročné, ale zvládol som to. Výborne som sa na preteky pripravil. Na trati som vydal všetky sily a podal som stopercentný výkon,“ vyhlásil v prvom televíznom rozhovore.

O zlatom triumfe kamaráta Petra Velitsa, ktorý spolu s ním a ďalšími jazdcami z belgického tímu Omega Pharma – Quick Steps vybojoval aj dva posledné tituly v tímovej časovke, nebolo od začiatku pochýb. Nemec na rovinatej trati, ktorú výborne poznal, lebo bola prakticky identická s tou, na ktorej sa išli v nedeľu preteky družstiev, viedol na všetkých medzičasoch a zvíťazil s výrazným náskokom (46 s) pred Britom Bradleyom Wigginsom.

Ten výborným finišom tesne zdolal najúspešnejšieho časovkára histórie Fabiana Cancellara, ktorý má štyri zlaté a dve bronzové medaily. Švajčiar sa síce v priebehu pretekov držal na druhom mieste, ale potom neodolal útoku minuloročného víťaza Tour de France. Wiggins vyhral aj časovku na minuloročných OH v Londýne, kde odsunul na druhé miesto práve Martina.

Jediný slovenský zástupca na 56,8-kilometrovej trati Matej Jurčo výrazne zaostal za doteraz najlepším výsledkom Slováka v elitnej časovke, ktorý vybojoval práve on ešte pred piatimi rokmi (17. miesto), ale nezopakoval ani výkon z minulého roku, keď bol tridsiaty. Tentoraz obsadil 47. priečku. „Podobné dlhé časovky na našich pretekoch nejazdíme, nie sme na to zvyknutí,“ zdôraznil jazdec trenčianskej Dukly.

V štartovej listine bolo zapísaných dovedna 77 jazdcov, Jurčo vyštartoval ako 23. v poradí. Od začiatku na najlepších strácal. V závere sa zavesil na Portugalčana Oliveiru, ktorý vyrazil až po ňom a keď dorazil do cieľa bol priebežne prvý. Slovák mal po prejdení cieľovou páskou 11. najlepší čas, ale postupne sa prepadával vo výsledkoch, pretože najväčší favoriti štartovali až poslední.

„Bola to drina. Trať nebola technická, dôležité bolo stále šliapať a šliapať na doraz. Som rád, že to mám za sebou,“ povedal v rozhovore pre RTVS po pretekoch Jurčo, ktorý sa predstaví aj v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov.

MS v cestnej cyklistike – výsledky:
Časovka mužov (Montecatini Terme – Florencia, 56,8 km): 1. Tony Martin (Nem.), 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) +46,09, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) +48,34,…47. Matej Jurčo (SR) +6:15,31.

debata chyba
Viac na túto tému: #časovka #Tony Martin