Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký súboj: Cancellara či Martin? Jurčo bude pri tom

Majstrovstvá sveta v cyklistike majú pred sebou prvý vrchol. O medaily budú súperiť v časovke jednotlivcov elitní jazdci.

25.09.2013 07:00
Fabian Cancellara Foto:
Fabian Cancellara.
debata

Očakáva sa najmä veľký boj medzi Nemcom Tonym Martinom a Švajčiarom Fabianom Cancellarom, ktorí v jazde na čas dominujú niekoľko rokov.

Hlavným favoritom je Cancellara, ktorý vlastní štyri tituly majstra sveta a dve bronzové medaily. Prvý bronz vybojoval ešte v roku 2005 a odvtedy, keď v časovke štartoval, vždy stál na stupni víťazov. Sám sa za hlavného kandidáta na zlato nepokladá. Okrem Martina považuje za najväčších súperov Bradleyho Wigginsa a Taylora Phinneyho. Podľa neho im charakter časovky viac sedí.

„Urobím všetko, čo bude v mojich silách. Súperi majú možno výhodu, ale ja nebudem súperiť s nimi, ale s časom,“ vyhlasil pre agentúru ANSA najúspešnejší časovkár.

Na dvoch uplynulých šampionátoch (2010 a 2011) však triumfoval Martin, spolujazdec Velitsovcov v belgickom tíme Omega Pharma – Quick Step. Predtým sa musel dvakrát uspokojiť s tretím miestom a v oboch prípadoch vyhral – Cancellara.

Martin ho zdolal na MS len jediný raz. V Kodani 2011 Švajčiar získal bronz, vlani vo Valkenburgu neštartoval a nemecký časovkár mal otvorenú cestu ku zlatu.

Zo slovenských jazdcov sa na štart postaví iba Matej Jurčo (Dukla Trenčín). Peter Velits sa po zisku zlata v časovke družstiev rozhodol stredajšiu disciplínu vypustiť a sústredí sa na nedeľňajšie preteky jednotlivcov.

„Bude to opäť časovka najmä pre silové typy cyklistov. Nesedí mi a nemal by som v nej veľké šance. Mal som aj menšie zdravotné problémy, bol som prechladnutý, chcem sa dať do nedele do poriadku,“ vysvetlil Velits.

Trať časovky povedie dlhou rovinou, očakávajú sa rýchle časy i priemery napriek tomu, že meria 57,9 km, o dvanásť kilometrov viac ako vlani.

Jurčo (29) je skúsený jazdec, ktorý absolvuje časovku na MS štvrtý raz a dva razy sa išiel aj na olympijských hrách (2004 a 2008). Jeho najlepším výsledkom bolo zatiaľ 17. miesto na MS 2008, čo je zároveň aj najlepší časovkársky výsledok Slováka v súťaži elity.

Vlani vo Valkenburgu obsadil 30. miesto a bol rýchlejší ako Peter Velits (34.), ale za zlatým Martinom zaostal o takmer štyri minúty. „Myslím si, že v Jurčových silách je skončiť do dvadsiateho miesta,“ tipoval pred štartom šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cancellara #Tony Martin