Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froome opäť ukázal všetkým chrbát, Sagan vyhral šprintérsku prémiu

Brit Chris Froome dominuje na Tour de France. Držiteľ žltého trička vyhral nedeľňajšiu 15. etapu z Givors na obávaný vrchol Mont Ventoux, ktorá merala 242,5 km.

14.07.2013 16:38
Christopher Froome Foto: ,
Pätnástu etapu na Mont Ventoux vyhral Chris Froome.
debata (18)

Vďaka fantastickému nástupu 7 km pred cieľom sa odpútal od najväčších súperov a neohrozene stúpal do cieľa. V závere ešte bojoval s Nairom Alexandrom Quintanom o etapové prvenstvo, ale aj tento súboj vyhral. Dvadsaťosemročný rodák z kenského Nairobi sa radoval v nedeľu z tretieho individuálneho etapového prvenstva na Tour de France v kariére. V cieli mal Quintanom náskok 29 sekúnd, tretí finišoval Mikel Nieve Ituralde zo Španielska s odstupom 1:23 min.

V nedeľňajšej etape dal o sebe vedieť aj Peter Sagan, ktorý bol s ďalšími deviatimi jazdcami dlho v úniku a vyhral rýchlostnú prémiu. Poistil si tak vedenie v bodovacej súťaži o zelený dres. V celkovom poradí bodovacej súťaže vedie 99 bodov pred Markom Cavendishom. Peter Velits odviedol na trati kus práce pre Michala Kwiatkowského, ktorý však prišiel o biely dres lídra súťaže do 25 rokov. Získal ho Alexander Quintana. Velits skončil v etape na 26. mieste s odstupom 6:44 min na Frooma.

Froome si upevnil vedenie na čele Tour de France a pred záverečným týždňom ešte zvýšil náskok pred prenasledovateľmi. Úspešne ide za cieľom vyhrať po Bradleym Wigginsovi ako ďalší jazdec tímu Sky slávne preteky. Vlani ako pomocník Wigginsa skončil druhý. V celkovom poradí vedie už o 4:14 min pred Baukem Mollemom, tretí Alberto Contador stráca 4:25 min. Froome sa zároveň stal aj lídrom súťaže vrchárov.

Pred dňom voľna čakalo cyklistov peklo so záverečným stúpaním na Mont Ventoux. Po 220 km jazdy prišiel dvadsaťkilometrový výšľap do cieľa s prevýšením 7,5 % do nadmorskej výšky 1912 m. Na trati boli aj ďalšie štyri horské prémie, tri najnižšej štvrtej kategórie. Etapa mohla veľa napovedať do konečného hodnotenia Tour de France.

Pelotón počas najdlhšej etapy na tohtoročnej Tour. Foto: SITA, Christophe Ena
Tour de France, Mont Ventoux Pelotón počas najdlhšej etapy na tohtoročnej Tour.

Od štartu sa pokúšali uniknúť viacerí jazdci. V zjazde do Beaurepaire po druhej horskej prémii sa do úniku dostala desaťčlenná skupina, v ktorej nechýbal Peter Sagan. Od úvodu sa išlo vo veľkom tempe, rýchlostný priemer bol dlho okolo 50 km/h. Rozdiel medzi vedúcou skupinou a pelotónom narástol postupne na sedem minút.

Pretekárom fúkal do chrbta mierny vietor, čo im pomáhalo. Postupne sa strata začala znižovať. Sagan sa zameral najmä na rýchlostnú prémiu, ktorá bola na 208. km v Malaucéne. Bez problémov ju vyhral a pripísal si 20 bodov do súťaže aktivity. Od 221,7 km sa začalo stúpať na Mont Ventoux.

Z vedúcej skupiny sa oddelil Sylvain Chavanel a chvíľu to individuálne skúšal. Peter Sagan už úlohu splnil a v pokoji stúpal na vrchol. Pelotón sa okolo deviatky jazdcov prehnal a postupne sa začal deliť. Čelo ovládli tímy Sky a Saxo-Tinkoff. Ako prvý z mužov z popredia výsledkovej listiny nasadil k ataku Quintana, do cieľa vtedy zostávalo ešte dvanásť kilometrov. Za Kolumbijčanom jazdilo trio Porte, Froome a Contador.

Približne 7 km pred cieľom nastúpil Froome a odpútal sa od tímového kolegu i Contadora. Dotiahol sa na vedúceho Quintanu, ktorý sa ho držal ako kliešť. Obaja išli plece pri pleci a rozhodli posledné dva kilometre s 9,5 % prevýšením. Brit zvýšil tempo a ušiel kolumbijskému súperovi.

Hlas Petra Sagana

„Dnešná etapa bola veľmi náročná, od začiatku som bol v dlhom úniku až po rýchlostnú prémiu, kde som získal ďalších dvadsať dôležitých bodov do súťaže o zelený dres, čo ma potešilo. Zajtrajší deň voľna mi príde veľmi vhod, pretože prichádza aj únava po dnešnej najdlhšej etape, veď pre spomínanú rýchlostnú prémiu som musel makať vyše dvesto kilometrov. Ak by nebol v pondelok voľný deň, nešiel by som do toho úniku. Verím, že si zajtra dobre oddýchnem, pretože nás ešte čakajú ďalšie horské etapy v Alpách,“ sprostredkoval slová Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

Výsledky:
15. etapa (Givors – Mont Ventoux, 242,5 km): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 5:48:45, 2. Nairo Alexander Quintana (Kol.) Movistar +29 s, 3. Mikel Nieve Ituralde (Šp.) Euskaltel-Euskadi +1:23 min, 4. Joaquím Rodriguez (Šp.) Kaťuša +1:23, 5. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff, 6. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff obaja +1:40, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:43, 8. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +1:46, 9. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +1:53, 10. Jean-Christophe Péraud (Fr.) AG2R La Mondiale +2:08, … 26. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +6:44

Poradie po 15. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 61:11:43 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +4:14 min, 3. Alberto Contador (Šp.) Saxo-Tinkoff +4:25, 4. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +4:28, 5. Laurens Ten Dam (Hol.) Belkin +4:54, 6. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol.) Movistar +5:47, 7. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +6:22, 8. Joaquín Rodriguez (Šp.) Kaťuša +7:11, 9. Jean-Christophe Péraud (Fr.) AG2R La Mondiale +7:47, 10. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +7:58

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 377 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Omega Pharma-Quick Step 278, 3. André Greipel (Nem.) Lotto-Belisol 223, 4. Marcel Kittel (Nem.) Argos-Shimano 177, 5. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 157, 6. José Rojas (Šp.) Movistar 145, … 114. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step 5

18 debata chyba