Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

8. etapa TdF: Pelotón zamieri prvý raz do Pyrenejí

Týždeň trvalo, kým sa pelotón Tour de France presunul z roviny a zvlnenej roviny do vysokých kopcov. Sobotňajšia ôsma etapa zavedie pelotón do Pyrenejí a začne sa iná cyklistika.

06.07.2013 07:41
Tour de France Foto: ,
Prvá pyrenejská etapa bude šanca ukázať sa aj pre Chrisa Frooma (vľavo) či Sylvaina Chavanela (v strede).
debata

Príležitosti sa môžu chopiť vrchári a jazdci, ktorí majú ambície umiestniť sa na popredných priečkach v celkovej klasifikácii. S pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote sa bude meniť nositeľ žltého trička, ktorým je zatiaľ Juhoafričan Daryl Impey.

Etapa z Castres do Ax 3 Domaines meria 195 km a úvodných 120 km sa pôjde ešte na zvlnenej rovine v podhorí Pyrenejí. Po rýchlostnej prémii v Quillane (119,5. km, 290 m) sa však cesta začne dvíhať a na cyklistov čaká vyše 15 km dlhé stúpanie až na najvyšší bod tohtoročnej Tour Col de Pailhéres do výšky 2001 m.

tour-infografika-8etapa 1

Táto horská prémia má špeciálny štatút „hors category“ a za víťazstvo v nej sa udeľuje 25 bodov do súťaže o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára. Prvý jazdec na vrchole sa zároveň stane víťazom Ceny Henriho Desgrangea (zakladateľ Tour de France), ktorá sa každoročne udeľuje cyklistovi, ktorý sa prvý vyštverá na najvyšší bod Tour.

Po výstupe na Col de Pailhéres zostane do cieľa ešte 28 km, z toho 20 km v ostrom zjazde a zostávajúcich osem v stúpaní až do cieľa v Aix 3 Domaines vo výške 1375 m (prémia 1. kategórie). Práve tam sa očakáva prvý vážnejší útok favoritov na celkový triumf na čele s Chrisom Froomom, Albertom Contadorom či Joaquímom Rodríguezom.

V lyžiarskom stredisku Aix 3 Domaines sa naposledy predtým končila etapa Tour v roku 2010. Jej víťazom sa stal po sóloúniku v závere Francúz Christophe Riblon. V pelotóne nechýba ani teraz. Štart sobotňajšej etapy je naplánovaný na 11.45 h, najlepší v cieli sa očakávajú po štvrť na šesť podvečer.

debata chyba