Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov odkaz: Nekritizujte môj tím, bez neho by som nevyhral

Tourminátor Peter Sagan mohol predviesť v piatok v štátny sviatok SR ďalšie víťazné gesto pre svojich cyklistických fanúšikov. Dvadsaťtriročný Žilinčan sa dočkal v siedmej etape prvého triumfu na 100. ročníku Tour de France, keď na cestách medzi Montpellierom a Albi (205,5 km) dokonale využil podporu celého tímu Cannondale.

05.07.2013 18:32 , aktualizované: 19:34
Cannondale Foto: ,
Cyklisti tímu Cannondale odviedli v siedmej etape vynikajúcu prácu.
debata (11)

Sagan s výnimkou prvej etapy, v ktorej v závere spadol, a tímovej časovky vždy dosiahol pódiové umiestnenie. Pred piatkom bol trikrát druhý a raz tretí. Do svetového rebríčka UCI si pripísal už 46 bodov. Pre majstra SR je na Tour najdôležitejší zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. V 7. etape urobil dôležitý krok pre jeho zisk. Vďaka podpore tímu sa zbavil veľkých súperov v boji o triumf v tejto súťaži a má v nej 94-bodový náskok pred Andrém Greipelom.

„Cítim sa skvele, som šťastný a musím sa poďakovať môjmu tímu. Víťazstvo je pre každého z jeho členov. Po páde v prvý deň som sa necítil práve najlepšie, ale už sa to zlepšuje a zo dňa na deň sa cítim lepšie a lepšie,“ povedal v prvom televíznom rozhovore pre Eurosport Peter Sagan.

Piatkové víťazstvo sa zrodilo vďaka úsiliu celého družstva. V stúpaní na Col de la Croix de Mounis nasadil Cannondale vysoké tempo. Omega Pharma – Quick Step kontrovala a chcela spomaliť, aby sa v pelotóne udržal Mark Cavendish. Taktický súboj vyhralo zoskupenie okolo Petra Sagana a potom sa zbavilo aj ďalších šprintérov. Vzadu zostali všetci ašpiranti na zelený dres. Majster SR následne vyhral rýchlostnú prémiu a sústredil sa na záverečný súboj o etapové prvenstvo. Elitní šprintéri zaostávali a nestačili nasadenému tempu Cannondale.

„V posledných dňoch mnohí fanúšikovia kritizovali môj tím. Ja ho mám skôr na podobné etapy ako dnešná, nie na rozbiehanie šprintov ako majú moji súperi z iných družstiev. Fanúšikovia sú na fandenie, na kritiku máme športových riaditeľov. Dnes by som bez tímu nič nespravil a nezvládol etapu v takom nasadení. Vybudoval som si náskok v hodnotení súťaže o zelený dres. Musím sa poďakovať celému tímu, že som sa konečne dočkal víťazstva,“ tvrdil Peter Sagan.

V záverečných metroch etapy išiel slovenský šampión takticky. Počkal si na svoju šancu a v rozhodujúcej chvíli udrel. Prešprintoval Johna Degenkolba a už pred cieľovou páskou mohol oslavovať. Sagan sa tešil z celkovo štvrtého víťazstva v etape na Tour de France v kariére a štrnásteho úspechu v kalendárnom roku 2013.

„Dnes to bolo akoby sme hrali Playstation. Čo sme si vpredu povedali, to sme aj urobili. Dnes to vyšlo nad očakávanie. Chceli sme utrhnúť šprintérov a potiahnuť po prvú rýchlostnú prémiu. Potom sme chceli čakať, čo sa bude diať a či potiahnu aj iné tímy. Ak by neťahali, nerobili by sme to ani my. Chalani z tímu však navrhli, že budú ťahať. Hovorili, že prečo by mali čakať na šprintérov a potom im uľahčiť situáciu. Vrátili sa na čelo a išli skvele. Napokon to zvládli až po hranicu 300 m, čo bolo super,“ sprostredkoval ďalšie slová šťastného Petra Sagana jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

V cieli predviedol víťaz 7. etapa ďalšie zo svojich oslavných gest. Tentoraz ukázal prstami oboch rúk na znak Cannondale na dres. „Dnes som zvolil toto gesto a ukázal na Cannondale, lebo chalani odviedli veľkú prácu a majú na víťazstve zásluhu,“ ďakoval kolegom Peter Sagan, ktorého teraz čakajú Pyreneje.

„Máme za sebou prvý týždeň, ale ešte ďalšie dva sú pred nami. Stále je ďaleko do cieľa Tour de France. Verím, že ma nepostihne už nič zlé a budem môcť doviezť zelený dres až do Paríža,“ doplnila slovenská cyklistická jednotka.

11 debata chyba