Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Famózny Sagan vyhral etapu! Pred cieľom si doprial aj víťazné gesto

Slovenský cyklista Peter Sagan sa dočkal prvého etapového víťazstva na 100. ročníku Tour de France. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Cannondale sa radoval v špurte pelotónu v závere 7. etapy z Montpellieru do Albi, ktorá merala 205,5 km.

05.07.2013 17:22 , aktualizované: 17:42
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli siedmej etapy.
debata (12)

Sagan si vďaka triumfu poistil zelený dres lídra bodovacej súťaže. V celkovom poradí naďalej vedie Daryl Impey z JAR. Sagan sa radoval zo štvrtého etapového triumfu v kariére na Tour. Majster SR dosiahol štrnásty triumf v sezóne 2013, do svetového rebríčka UCI si pripísal dvadsať bodov. Na tohtoročnej TdF skončil už trikrát druhý a raz tretí. V piatok využil pomoc celého tímu, ktorý mu skvele pripravil aj záverečnú pozíciu. Sagan zdolal v cieľovom špurte Nemca Johna Degenkolba a Taliana Daniela Bennatiho.

„V posledných dňoch mnohí fanúšikovia kritizovali môj tím. Ja ho mám skôr na podobné etapy ako dnešná, nie na rozbiehanie šprintov, ako majú moji súperi z iných družstiev. Fanúšikovia sú na fandenie, na kritiku máme športových riaditeľov. Dnes by som bez tímu nič nespravil a nezvládol etapu v takom nasadení. Vybudoval som si náskok v hodnotení súťaže o zelený dres. Musím sa poďakovať celému tímu, že som sa konečne dočkal víťazstva,“ uviedol v prvom televíznom rozhovore Peter Sagan. Peter Velits z tímu Omega Pharma-Quick Step finišoval na 32. mieste v hlavnom pelotóne.

Peter Sagan sa teší z triumfu v 7. etape. Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Sagan, pódium Peter Sagan sa teší z triumfu v 7. etape.

V celkovom poradí naďalej vedie Juhoafričan Daryl Impey. Jazdec tímu Orica GreenEdge má pred Edvaldom Boassonom Hagenom trojsekundový náskok. Tretí je zatiaľ Austrálčan Simon Gerrans s odstupom piatich sekúnd. Peter Sagan je na 30. mieste s 34-sekundovým odstupom, Petrovi Velitsovi patrí 85. priečka (+17:40 min).

Pelotón sa v piatok presúval pod Pyreneje. Veľmi dobrú prácu odviedol v prospech Petra Sagana celý tím Cannondale. Na zvlnenej trati sa družstvu podarilo rozdeliť v členitom teréne pelotón a viacerí elitní šprintéri zostali vzadu. Krátko po štarte sa rozhodol zaútočiť Sep Vanmarcke, ku ktorému sa pridali ďalší piati jazdci. Pelotón ich nenechal dlho vpredu. Do ďalšieho útoku zostali v úniku len Jens Voigt a Blel Kadri.

Nervozita v pelotóne vrcholila, po hromadnom páde sa ocitli na zemi aj viaceré známe mená. Američan Christian Vande Velde musel dokonca odstúpiť. V stúpaní na Col de la Croix de Mounis (95. km) sa podarilo Cannondale roztrhať pelotón a šprintéri zostali vzadu. Postupne ich manko narastalo a tím okolo Petra Sagana, ktorý vyhral rýchlostnú prémiu na 135. km, mohol spomaliť tempo. Využili to Jan Bakelants, Cyril Gautier a Juan José Oroz Ugalde, trio si vypracovalo minútový náskok. Jeho aktivita sa skončila až 3 km pred cieľom. Hlavný pelotón aj so žltým Darylom Impeyom letel nezadržateľne do cieľa a rozhodla koncovka.

Sagan zvládol posledné metre takticky, počkal si na reakciu súperov a udrel. V hodnotení bodovacej súťaže má po piatku 224 bodov, druhý André Greipel ich má na svojom konte 130.

Triumf Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Daryl Impey v žltom tričku a Peter Sagan v...

Výsledky – Tour de France 2013:
7. etapa (Montpellier – Albi, 205,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:54:12 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Argos-Shimano, 3. Daniele Bennati (Tal.) Saxo-Tinkoff, 4. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 6. Francesco Gavazzi (Tal.) Astana, 7. Tony Gallopin (Fr.) RadioShack Leopard, 8. Arthur Vichot (Fr.) FDJ, 9. Manuele Mori (Tal.) Lampre-Merida, 10. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, … 32. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step všetci čas ako víťaz

Poradie po 7. etape: 1. Daryl Impey (JAR) Orica-GreenEdge 27:12:29 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +3 s, 3. Simon Gerrans (Aus.) Orica-GreenEdge +5, 4. Michael Albasini (Švaj.) Orica-GreenEdge +5, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step +6, 6. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step +6, 7. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +8, 8. Richie Porte (Aus.) Sky +8, 9. Nicolas Roche (Ír.) Saxo-Tinkoff +14, 10. Roman Kreuziger (ČR) Saxo-Tinkoff +14, … 30. Peter Sagan (SR) Cannondale +34, 85. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step +17:40

12 debata chyba