Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Monsieur Chrono bol nemravník. Deti mal s dcérou i nevestou

Najlepší pretekári na cyklistických pretekoch Tour de France mali vždy komplikované životy.

01.07.2013 11:00
Jacques Anquetil Foto:
Jacques Anquetil v žltom na Tour de France.
debata (1)

Víťaz z roku 1906 René Pottier spáchal samovraždu po tom, ako ho práve počas najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France podviedla manželka. Šampióna z roku 1923 Henriho Pélissiera zasa zabila milenka zbraňou, ktorá patrila jeho prvej manželke. Čo je to však proti príbehu Jacquesa Anquetila, päťnásobného víťaza Tour.

Chladný a vypočítavý kalkulátor, ktorý nikdy nešliapal do pedálov zbytočne. Aj takýto obraz o sebe počas kariéry vytvoril jeden z najlepších cyklistov všetkých čias. Anquetil bol prvým mužom, ktorý vyhral najslávnejšie preteky v žltom drese od začiatku až do konca, no aj tak ho veľká časť francúzskeho publika doslova nenávidela.

Seriál: Z histórie Tour de France

Pred začiatkom 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France, logo

Rodák z Mont-Saint-Aignan je dodnes považovaný za jedného z najinteligen­tnejších pretekárov pelotónu v histórii TdF. Ale tam, kde je prirodzená múdrosť, ešte nemusí byť morálka a mravy. Anquetil si z toho rozhodne ťažkú hlavu nerobil.

Na spoločnú cestu životom si vybral manželku tímového doktora, Janine Boedovú. Tú sa síce snažil jej muž ukryť pred dotieravým Anquetilom v dome svojich priateľov, Monsieur Chrono (prezývku dostal pre jeho vynikajúce časovky) si milovanú Janine v prezlečení inštalatéra aj tak odviedol. Zosobášili sa 22. decembra 1958.

Anquetil počas najslávnejších rokov svojej kariéry chodil so Janine na všetky preteky, tá dávala rozhovory a stala sa rovnako slávna, ako jej manžel. Janine mala z prvého manželstva s doktorom Boedom dve deti, dcéru Annie a syna Alaina. Anquetil však túžil po vlastných.

Tie ale ani po viac ako desiatich rokoch manželstva neprichádzali. Po ukončení kariéry tak Anquetil navrhol riešenie, zaplatí vraj náhradnú matku. Janine ale šokovala ešte viac, manželovi ponúkla svoju dcéru Annie.

“Vyrazilo mi to dych, ale na takéto riešenie som ochotne pristúpila. Musím ale povedať, že aj keď som mala v tom čase iba 18 rokov, Jacquesa som platonicky ľúbila. Vedela som, že ho dokážem uspokojiť. Čo čakáte? Taký je život,“ takto komentovala vzťah s cyklistickým šampiónom a nevlastným otcom vo svojej knihe Annie.

O dva roky, 31. júla 1971 porodila Anquetilovi vytúženú dcérku Sophie, ale milenecký trojuholník pokračoval ešte veľa rokov. “Nikomu z nás nebolo zvláštne, keď večer Jacques z mojej postele odchádzal k matke do tej manželskej. Všetci sme s tým boli zmierení,“ tvrdila Annie.

S pribúdajúcimi rokmi v rodine narastalo napätie a Annie sa odsťahovala. Jej miesto v dome zaujal syn Alain s rodinou. A potom Anquetil šokoval opäť. Začal si románik s Dominique, manželkou nevlastného syna. Tá mu v roku 1986 porodila syna Christophera a to už bolo priveľa aj pre manželku Janine, ktorá požiadala o rozvod.

Jacquesa Anquetila si cyklistická verejnosť bude vždy pamätať ako veľkého šampióna, ktorý vynikal v časovkách a na kopec nikdy neprišiel ako prvý. Okrem piatich Tour vyhral dvakrát aj Giro a raz Vueltu. Anquetil zomrel v roku 1987 vo veku 53 rokov na rakovinu žalúdka.

Vizitka Jacquesa Anquetila

prezývky: Monsieur Chrono, Maître Jacques
narodil sa: 8. januára 1934, Mont-Saint-Aignan, Francúzsko
zomrel: 18. novembra 1987 (53) Rouen, Francúzsko
najväčšie úspechy: Tour de France (víťaz: 1957, 1961, 1962, 1963, 1964), Giro d'Italia (víťaz: 1960, 1964), Vuelta (víťaz: 1963)

1 debata chyba