Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech na Tour mení život cyklistu, tvrdí Peter Sagan

Takú situáciu slovenská cyklistika ešte nezažila. V sobotu na Korzike štartuje stý ročník Tour de France a jedným z favoritov na etapové víťazstvá bude aj žilinský rodák Peter Sagan.

29.06.2013 10:48
Peter Sagan
Peter Sagan.
debata (1)

Zo slovenských cyklistov sa najvýraznejšie presadil na tomto slávnom podujatí a stačil mu na to jeden ročník. Jazdec tímu Cannondale hneď vo vlaňajšej premiére vyhral tri etapy a vybojoval zelené tričko v bodovacej súťaži. „Teším sa na Tour, na obhajobu trička. Po jarných klasikách je to pre mňa druhý vrchol sezóny,“ vraví 23-ročný cyklista pred jubilejným ročníkom najprestížnejších pretekov.

Prečo má Tour de France také významné postavenie medzi ostatnými pretekmi? Čím je špecifická?
Každý jazdec, ktorý sa postaví na ich štart, žije v tom, že ak sa mu podarí spraviť nejaký dobrý výsledok, tak mu to zmení celý život, jeho kariéru. Keď dvesto cyklistov vyrazí na trať s touto myšlienkou v hlave, vzniká veľký stres. Každý sa usiluje prísť na Tour v najlepšej forme. Na tomto podujatí sa zíde najsilnejší pelotón, jazdí sa rýchlejšie ako inde, nik sa sem nepríde pripravovať na iné preteky. Ak sa k tomu priráta obrovská medializácia, výnimočný záujem divákov, perfektná organizácia, potom je jasné, že tieto preteky sú v hierarchii niekde úplne inde ako ostatné. Pocítil som to aj vlani. Hneď po Tour som štartoval v Holandsku a zdalo sa mi, že ani nie sme na pretekoch, len sme si prišli trochu zajazdiť. Bol to obrovský rozdiel.

Tento rok sa uskutoční stý ročník Tour. Dodá tento fakt podujatiu ešte väčšiu výnimočnosť?
Stý ročník oslávili tento rok aj preteky Okolo Flámska, ale zdali sa mi v podstate rovnaké ako predchádzajúce, čo som absolvoval. Nemyslím si, že víťazstvo v stom ročníku bude osobitne hodnotené. Možno si niekto špeciálne pozrie, kto ho vyhral, ale inak to bude asi veľmi podobné.

Čo sa zmenilo od minuloročného štartu na Tour? Cítite sa silnejší, viete porovnať svoju výkonnosť?
Výsledky sa dajú porovnávať, hoci niekedy je aj to dosť zložité. Môže sa stať, že budem teraz silnejší a predsa neobhájim zelený dres. Tak, ako sa stáva, že vyhrám preteky, ktoré mi predtým v lepšej forme nevyšli. V zásade platí, že moja výkonnosť z roka na rok rastie, bolo to vidno aj na tohtoročných jarných klasikách, zvládal som ich vo väčšej pohode. To, že som už štvrtý rok v profipelotóne, sa prejavuje. Už sa natoľko nestresujem, mám chladnejšiu hlavu. Robil som maximum, aby som mal v najbližších dňoch čo najlepšiu formu. Verím, že sa mi to podarilo.

Zo silných tímov, ktoré majú dobrých šprintérov, sa opierate asi o najmenší počet spolujazdcov, ktorí by vám mali v závere etáp pomáhať a pripravovať ideálnu pozíciu. Necítite to ako nevýhodu?
Mojou výhodou je zasa to, že sa nemusím spoliehať len na etapy, ktoré budú typicky špurtérske. Verím, že sa udržím vpredu aj v etapách, v ktorých iní rýchli jazdci odpadnú skôr, ešte pred finišom a budem bojovať aj v nich o víťazstvo. Cítim sa ako všestranný jazdec, ktorý dokáže špurtovať s najlepšími a viem sa zároveň udržať vpredu v menšej skupine, kde už nebýva veľa šprintérov. V nej je pre mňa ľahšie vyhrať. To je môj tromf v obhajobe zeleného dresu.

Znamená to, že sa pokúsite aj o úniky v ľahších kopcoch?
Nedá sa to všetko vopred naplánovať, to bude závisieť aj od toho, ako sa vyvinú preteky v úvode a ako sa budem cítiť. Budem sa rozhodovať vždy v konkrétnej situácii. S prípravou som bol spokojný, cítim sa dobre a mám pocit, že moja kondícia ide hore.

Aký priebeh podujatia očakávate?
Tour de France je boj od začiatku do konca a vopred sa nevie, čo všetko sa stane. Možno prvú etapu vyhrám a možno pôjdem po prvom týždni domov… Radi by sme zaútočili v úvode a pokúsili sa získať žltý dres, ale uvidíme, aká bude realita, ako sa to vyvrbí. Každý je od štartu v napätí a najťažšie je prežiť úvodný týždeň, možno prvých desať dní, keď vládne nervozita a je najviac pádov. Na to si musíme dať pozor. Platí, že Tour sa nevyhráva prvý deň. Bojuje sa od prvej do poslednej etapy, 21 dní v kuse. Človek sa rozhoduje zo dňa na deň.

O zelené tričko sa budete ťahať najmä s Cavendishom z tímu Omega-Pharma Quick Step. Súhlasíte s touto prognózou?
Môžeme očakávať čokoľvek, ale ako som povedal, často býva všetko inak. Preto sa ani nezaťažujem, kto je mojím najväčším súperom, či to bude Cavendish, alebo niekto iný. To sa rýchlo ukáže. Získať zelený dres nie je jednoduché. Ak hovoríme o Cavendishovi, na rozdiel odo mňa absolvoval Tour viackrát a vie dobre, aké sú to preteky. Má viac skúseností ako ja. Mojou výhodou bude, že dokážem ísť aj do úniku a zvládnem tiež kopce, ktoré sú pre Cavendisha väčším problémom. Vlani som mal aj šťastie v tom, že som nechytil nijaký vyslovene zlý deň.

Ste lídrom tímu Cannondale, mohli ste si aj vyberať spolujazdcov na Tour?
Mohol som sa k tomu vyjadriť. Širšia tímová zostava bola jasná už v zime. Po pretekoch Okolo Švajčiarska sme debatovali, kto by mal v tíme zostať a kto nie.

Ako by mala vyzerať tímová spolupráca?
V porovnaní s minulým rokom sa trochu zmení. Vlani sme mali Nibaliho, ktorý ašpiroval aj na popredné umiestenie v celkovom poradí. Teraz budem ja kapitánom i lídrom a našou úlohou bude získať zelený dres. Pokúsime sa vybojovať čo najviac víťazstiev v etapách, čo najviac dobrých umiestení. Z toho sme vychádzali aj v skladaní družstva. Spolieham sa aj na pomoc spolujazdcov, každý z nás bude mať svoje úlohy.

Cítite väčšiu zodpovednosť ako líder tímu?
Jedným z lídrov tímu som už tretí rok. Už som si na to trochu zvykol, nedramatizujem to. Život je veľmi krátky, aby sme sa stresovali.

Kto je podľa vás najväčším favoritom na celkové prvenstvo?
Favoriti sú v podstate opäť tí istí – Contador, Froome, Sanchez, možno Evans, ktorý však absolvoval aj Giro, takže sa ukáže, ako to zvládne.

1 debata chyba