Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď padol žltý dres do priepasti, nik neveril, že pretekár mohol prežiť

Tour de France napísala za 100 rokov veľa silných príbehov. Ten z roku 1951 patrí medzi tie najpamätnejšie.

30.06.2013 10:00
Wim van Est Foto:
Holanďan Wim van Est.
debata

Jeho autorom nie je žiadny veľký šampión, Holanďan Wim van Est totiž preteky okolo Francúzska nikdy nevyhral. 17. júla si však v 13. etape obliekol žltý dres, a tí, ktorí veria v jeho kúzlo, možno dodnes tvrdia, že tomuto 28-ročnému chlapíkovi zachránil život.

Maillot jaune si van Est vybojoval deň predtým, keď v 185 kilometrov dlhej rovinatej etape prišiel do cieľa v úniku s niekoľkominútovým náskokom pred pelotónom. Favoriti podujatia ho za svojho súpera nepovažovali a sám Holanďan o sebe tvrdil, že o pretekaní v kopcoch nič nevie. “Viete, ja som doposiaľ v živote také hory nevidel, ale o udržanie žltého dresu budem tvrdo bojovať,“ povedal v jednom z rozhovorov pred horskou etapu z Dax do Tarbes.

Seriál: Z histórie Tour de France

Pred začiatkom 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France, logo

Rodák z Fijnaartu tieto slová splnil do bodky. Pri stúpaní na legendárny kopec Aubisque sa drží za favoritmi, jeho úsilie a presvedčenie, že stále bojuje o celkové víťazstvo na Tour de France, nenahlodal ani defekt tesne pod vrcholom. O to rýchlejší chce byť van Est pri zjazde z kopca. Prvý pád ešte zastavil ochranný múrik na krajnici, ten druhý sa však takmer skončil tragicky.

Trať bola úzka, posiata drobným štrkom, počas pretekov navyše pršalo – doslova zabijak aj pre pretekárov, ktorým v etape už o nič nešlo. Van Est nezvláda ľavotočivú zákrutu a letí strmhlav do 300-metrov hlbokej priepasti. “Keď som letel dole odhodil som bicykel a chránil si hlavu. Počas niekoľkých sekúnd sa mi v mysli premietol celý život,“ povedal neskôr.

Po sedemdesiatich metroch zastavila van Esta malá plošina na kopci, pretekár sa zachytil o jeden z malých stromov, ktoré tam rástli, píše sa v knihe Príbehy starej dámy od českého autora Tomáša Maceka.

Van Est prežil, ľudia na kopci tomu nemohli uveriť. Vedenie pretekov nemalo dostatočne dlhé lano, aby ho z rokliny vytiahli a tak ho museli nadpájať náhradnými dušami. Zo šokujúceho momentu existuje aj videozáznam, na ktorom je vidieť užialenú tvár pretekára, ktorý vie, že jeho sen o žltom drese sa rozplynul.

Najväčší šok prišiel po tom, ako van Esta vytiahli späť na cestu. Holanďan nielenže nemal žiadnu zlomeninu, na jeho tele neboli badať žiadne známky po hrôzostrašnom páde. Síce chcel pokračovať v etape ďalej, jeho tím mu to ale nedovolil. Počas nasledujúcich ročníkov Tour vyhral ešte dve etapy, v celkovom hodnotení sa najvyššie umiestnil v roku 1957, keď skončil ôsmy.

Jeho šťastie v nešťastí ihneď marketingovo využila spoločnosť Pontiac, dodávateľ hodiniek pre jeho holandský tím, keď uviedla na trh slogan: “Padal som sedemdesiat metrov, srdce sa mi zastavilo, ale moje hodinky Pontiac nie“.

Van Est pretekal od roku 1946 so štatútom amatéra. Na svoju kariéru sa pripravoval “poctivo“, keď na bicykli pašoval počas vojny v holandsko-belgickom pohraničí tabak. Chytili ho však, až keď sa pokúsil previesť veľké stádo kráv. Po tom, ako ho posadili na niekoľko mesiacov do chládku, sa k nemu dostalo, že v pelotóne si môže zarobiť viac. A tak sa začal športový príbeh Wima van Esta, ktorý si žltý dres obliekol iba na jeden deň, keď mu zachránil život.

debata chyba