Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez dopingu sa Tour vyhrať nedá, trvá na svojom Armstrong

Organizátori Tour de France dodržali slovo a nepozvali Lanca Armstronga do cieľa jubilejného 100. ročníka v Paríži, kam tradične pozývajú všetkých cyklistov, ktorí v minulosti dokončili slávne preteky.

28.06.2013 12:07
Lnce Armstrong. Foto: ,
Lance Armstrong.
debata (1)

Riaditeľ Tour Christian Prudhomme už v januári po tom, ako sa Američan priznal k dopingu uviedol, že by to bolo nevhodné.

Všetkých ostatných jazdcov, ktorí Tour absolvovali, na dojazd pozvali. Podľa hovorcu pretekov Thomasa Carioua ich 21. júla na Champs-Élysées dorazí zhruba päťsto. Slávnosť nazvali Giganti Tour. Žijúcich účastníkov slávnych pretekov, ktorí dorazili do cieľa, je podľa odhadov cez 2000.

Armstrong vlani pre doping prišiel o všetkých sedem triumfov na Tour z rokov 1999 až 2005 a dostal doživotný zákaz štartov. Po tom, ako užívanie zakázaných látok dlhé roky odmietal, sa k nemu priznal v televíznom programe Oprah Winfrey.

V piatkovom vydaní denníka Le Monde sa Armstrong nechal počuť, že na Tour sa bez dopingu v jeho ére zvíťaziť nedalo. „Všetko závisí od pretekov. Vyhrať Tour bez dopingu je nemožné, pretože sú to vytrvalostné preteky, kde rozhoduje prísun kyslíka do organizmu. Uvediem jeden príklad. Erytropoetín nepomôže šprintérovi vyhrať stovku, ale v behu na 10 000 m môže predstavovať rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Takto to funguje,“ povedal „odborník“ na doping, ktorý si počas kariéry pomáhal celým arzenálom nedovolených látok a metód. Bral EPO, testosterón a podstupoval krvné transfúzie.

Armstrong pripomenul, že nebol prvým ani posledným cyklistom, ktorý podvádzal: „Bol som iba súčasťou systému. Som len človek.“

Za ostatných 16 rokov vyhrali preteky len štyria cyklisti, ktorí nemali problémy kvôli dopingu. Armstrong sa tiež pozastavil nad tým, že po vymazaní jeho mena namiesto neho nikoho nedoplnili. „Tour sa predsa v rokoch 1999 až 2005 išla, nie? Takže musela mať víťaza. Kto to je? Nikto si po moje tričká neprišiel,“ vyhlásil.

1 debata chyba