Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan bude kapitánom. Prioritou zelený dres

Slovenský cyklista Peter Sagan sa postaví druhýkrát na štart Tour de France a bude jedným z hlavných ašpirantov na zelený dres pre najlepšieho v bodovacej súťaži.

27.06.2013 12:19
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata (3)

Na ceste z Korziky do Paríža čaká kapitána tímu Cannondale od 29. júna 3404 náročných kilometrov. Sagan bude bojovať na francúzskych cestách v drese slovenského šampióna, ktorý si vybojoval uplynulú nedeľu v Dubnici nad Váhom. V kalendárnom roku 2013 dosiahol Slovák už trinásť víťazstiev. „Podarili sa mi v doterajšom priebehu ročníka kvalitné výsledky, pred Tour de France mi prichádza forma. Aj vďaka pomoci kolegov z tímu som sa dostal do potrebnej pohody, ktorá by sa mala odzrkadliť aj na Tour de France,“ uviedol pred odchodom na Korziku Peter Sagan a pokračoval: „Na Tour sa veľmi teším, pre každého cyklistu je to vrchol sezóny. Úspech na nich pre každého veľa znamená a mnohým môže zmeniť život. Tour je top, sú to iné preteky.“

Tohtoročný úvod Grand Boucle bude špecifický, hneď prvá etapa je klasická s dojazdom určeným pre šprintérov. Úzke korzické cesty s množstvom zákrut sú zradné, stať sa na nich môže čokoľvek. V tíme Cannondale veria, že by sa Sagan mohol objaviť po úvode aj v žltom drese, keďže mu profil na Korzike vyhovuje. Hlavným cieľom je však triumf v bodovacej súťaži. V prospech Sagana hovorí fakt, že na rozdiel od najväčších súperov Marka Cavendisha, Andrého Greipela či Matthewa Gossa dokáže absolvovať s najlepšími aj kopce a potom získať dôležité body. „Urobím všetko pre to, aby som obhájil zelený dres. Mojou prioritou je mať ho na sebe v Paríži. Viem, že to nebude jednoduché. Nemá však význam sa stresovať, život je na to príliš krátky. Uvidíme, ako sa budú preteky vyvíjať. Tour de France sú špecifické preteky. Dôležitý je prvý týždeň, vtedy je množstvo nervozity, stať sa môže čokoľvek. Určite počas neho nebudem plytvať silami v únikoch,“ tvrdil Peter Sagan.

Talianske družstvo prispôsobilo tím Saganovi, ktorý vlani pri debute na Tour vyhral tri etapy. Už na začiatku roka vybrali dvanásť jazdcov, ktorí sa pripravovali na štart. Z nej sa napokon vykryštalizovala deviatka. Rodákovi zo Žiliny budú pomáhať Poliak Maciej Bodnar, Slovinec Kristijan Koren, Taliani Alessandro De Marchi, Alan Marangoni, Moreno Moser a Fabio Sabatini, Američan Ted King a Dán Brian Vandborg. „Budú tam cyklisti, ktorí dokážu ťahať pelotón, pomáhať likvidovať úniky či pripravovať záverečný šprint. V tíme budú i jazdci, ktorí mi pomôžu v záverečných stúpaniach etáp, v ktorých by potom mala rozhodovať šprintérska koncovka. V týchto kopcoch väčšinou odpadnú šprintéri, s pomocou kolegov by som mal zostať v popredí,“ povedal o výbere jazdcov do družstva Sagan.

Okruh favoritov pred Tour je široký. Pri neúčasti Bradleyho Wigginsa na úspech pomýšľajú najmä Chris Froome či Alberto Contador. Sagan má vlastné ambície a boj o čelo v celkovej klasifikácii ho netrápi. „Na celkové víťazstvo sa nebudem zameriavať, takže mi je jedno, kto vyhrá. Kto bude lepší, ten uspeje,“ doplnil Peter Sagan.

3 debata chyba