Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trenčania by proti Saganovi cez mŕtvoly nešli. Vedia, čo má pred sebou

Stý ročník cyklistických pretekov Tour de France odštartuje už o štyri dni na Korzike. Obaja Slováci, ktorí sa postavia na jeho štart, absolvovali poslednú prípravu pred slávnym podujatím na domácom šampionáte.

24.06.2013 22:30
Okolo Kalifornie, Peter Sagan Foto: ,
Radosť Petra Sagana v cieli.
debata (4)

Peter Sagan i Peter Velits boli s ňou spokojní, hoci prvý z nich o niečo viac – v nedeľňajších pretekoch jednotlivcov vybojoval tretí titul za sebou. Obaja sa vo Francúzsku predstavia v časovkách v drese slovenského majstra. Velits obhájil titul už dva dni predtým v časovke.

Jazdec tímu Cannondale nenašiel premožiteľa v Olomouci, Púchove a ani v nedeľu na atletickej dráhe štadióna v Dubnici nad Váhom. „Každé preteky sú iné, ale asi najťažšie boli hneď prvé v Olomouci. Spomínam si, že tam som bol dosť nervózny. V Dubnici som veril, že ak prídem na čele skupiny na štadión, tak víťazstvo mi už sotva niekto vyfúkne,“ vravel Sagan.

Jeho najzdatnejšími súpermi boli v závere jazdci trenčianskej Dukly. Z prvých šiestich miest v slovenskom redukovanom poradí boli až štyria z Trenčína. Za Saganom skončil 36-ročný Maroš Kováč.

„Na Peťa sme nemali. Chceli sme síce niečo využiť z početnej prevahy, ale, samozrejme, cez mŕtvoly by sme nešli, vieme, čo Petrov Sagana i Velitsa čaká v najbližších dňoch. Na súboj na lakte by sme sa s nimi nepustli, aby náhodou nespadli, nezranili sa. Vždy to bolo fair play,“ približoval Kováč, ktorý slovenský titul oslavoval v roku 2006.

Dal sa Sagan v nedeľu na slovenských cestách zdolať?

„Len takticky,“ reagoval šéftréner Dukly Ján Valach. „Mali sme to v pláne, chceli sme dať dokopy únik hneď po štarte, prípadne v spolupráci s iným silným tímom, napríklad s pražskou Duklou a nechať Sagana vzadu. Sám si to nemohol všetko ustrážiť. K úniku však nedošlo, ukázalo sa, že nie je dnes jednoduché roztrhať balík. V druhej polovici pretekov už nemal nik šancu Sagana zdolať.“

Veľa sa diskutovalo o závere pretekov. Cyklisti finišovali na štadióne, čo bývalo kedysi na etapových pretekoch bežné, no nikdy doteraz sa spoločné majstrovstvá Slovenska a Česka nekončili takýmto spôsobom. „Dubnickí organizátori to zvládli, naplnili štadión, čo som ani neveril. Prvá zákruta, ktorá viedla na štadión, bola trochu nebezpečná, keby zapršalo, neviem, ako by to dopadlo. Je to však na technike každého pretekára a všetci mali rovnaké podmienky. Ľudia sa bavili, bola to dobrá idea,“ hodnotil bývalý slovenský reprezentant. Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara sa priznal, že spočiatku mal obavy.

„Keď mi Stano Holec, šéf organizátorov, hovoril, že chce dojazd na štadióne, spočiatku som zapochyboval. A keď mi povedal, že cyklisti ním prejdú sedemkrát, vystrašil ma. Potom ma presvedčil a ukázali sa veľké skúsenosti Dubničanov s organizovaním cyklistických pretekov. Bol to výborný ťah. Taká atmosféra v cyklistike dávno nebola,“ hodnotil Privara.

Tisíce divákov vedľa okruhu, viac ako päťtisíc na dubnickom štadióne. Výborná atmosféra charakterizovala štrnáste spoločné majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky. Sagan i Velits oceňovali veľký záujem i dobrú organizáciu.

„Kulisa bola výborná. Nečakal som, že moje výsledky vo svete vzbudia taký ohlas a zvýši sa takýmto spôsobom záujem o cyklistiku. Majstrovstvá Slovenska sú jedinými pretekmi, na ktorých môžem doma štartovať, som rád, že mám aspoň túto šancu,“ lúčil sa Peter Sagan, ktorý dnes odchádza na Tour de France.

4 debata chyba