Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za žltý dres sa kedysi šampióni hanbili

Tour de France a žltý dres už dlho patria k sebe. V pelotóne neprehliadnuteľné tričko si vždy oblieka priebežne najlepší pretekár tohto cyklistického podujatia. Žltá prináša vo Francúzsku slávu, či peniaze a vzbudzuje hrdosť. No nebolo to tak vždy.

25.06.2013 16:00
Žltý dres, Tour de France Foto:
Ilustračné foto
debata

Historici sa doposiaľ nezhodli, kedy mal žltý dres na Tour de France premiéru. Belgický pretekár Philippe Thys, víťaz tour z rokov 1913, 1914 a 1920, keď mal 67 rokov, pre magazín Champions et Vedettes uviedol, že riaditeľ pretekov Henri Desgrange ho v roku 1913 po víťaznej etape požiadal, aby si žltý dres obliekol. Thys tvrdil, že túto poctu odmietol, údajne nechcel byť pre svojich súperov príliš nápadný.

Seriál: Z histórie Tour de France

Pred začiatkom 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky okolo Francúzska.

Čítajte seriál História Tour de France

Tour de France, logo

Ale keď neuspel šéf tour, podarilo sa to riaditeľovi tímu Peugeot Alphonsovi Baugému, ktorý Thysa do “žltého“ doslova navliekol. “Zatlačil na mňa. Žltý dres mal byť najlepšou reklamou pre jeho spoločnosť a to už bol argument, ktorý som nemohol odmietnuť,“ spomínal trojnásobný víťaz pretekov.

Oficiálne zdroje tvrdia, že maillot jaune, ako Francúzi žltý dres volajú, si ako prvý v histórii obliekol 18. júla 1919 Eugène Christophe, víťaz etapy z Grenoblu do Ženevy. A prečo práve žltá?

História ponúka až dve vysvetlenia. Prvým je žltkastý novinový papier, na ktorom vychádzal magazín L'Auto. Práve jeho editor Monsieur Henri Desgrang stál v roku 1903 za vznikom slávnych pretekov. Druhým je zasa povojnová situácia v Európe a nedostatok oblečenia na trhu. Na pultoch obchodov vtedy údajne zostali iba nepopulárne žlté tričká.

Napriek tomu je možnosť, že Desgrang chcel mať lídra pretekov vo farbách svojich novín, viac pravdepodobná. “Dnes ráno som dal statočnému Christopheovi nádherný žltý dres. Všetci vieme, že náš majiteľ sa rozhodol obliecť lídra súťaže do farieb L'Auto. Odteraz budú súboje na trati ešte viac vzrušujúce,“ napísal vtedy Desgrang.

Lance Armstrong leží doma, nad ním žlté dresy z... Foto: Twitter
Lance Armstrong Lance Armstrong leží doma, nad ním žlté dresy z Tour de France. Všetky mu po dopingovom škandále odobrali.

Želanie vedenia Tour de France však narazilo na odpor Christophea. Ten si dres síce obliekol, ale mal hneď niekoľko výhrad. Jednou z nich mali byť posmešky divákov okolo trate. Tí vraj zakaždým, keď ho uvideli, napodobňovali štebot kanárika. Christoph mal naviac prezývku Cri-Cri, čo v detskej reči vo Francúzsku znamená vtáčik.

“Aha, žltý dres, nie je to krásny kanárik? Čo porábate Madame Cri-Cri?,“ reprodukoval po pretekoch údajné ironické otázky divákov francúzsky pretekár.

Po Desgrangeovej smrti pribudli na žltom drese aj jeho iniciály. Pôvodne boli umiestnené na hrudi pretekára. Od roku 1984 až do roku 2003 ich vytlačila reklama hlavného sponzora pretekov, uplynulých desať rokov ich cyklisti nosia na hrudi vpravo hore.

Vedenie Tour de France nemá autorské práva na používanie žltého dresu a tak sa symbol najslávnejších cyklistických pretekov na svete používa aj pri iných súťažiach.

Zaujímavosti

  • v roku 1947 si Francúz Louis Bobet odmietol obliecť žltý dres, namietal voči syntetickým materiálom z ktorých bol vyrobený
  • belgický cyklista Eddy Merckx obliekal počas svojej kariéry žltý dres najdlhšie, celkovo v ňom na Tour de France odjazdil 96 dní
  • v roku 1950 Ferdi Kubler zo Švajčiarska dal prednosť národnému dresu, do žltého sa neobliekol
  • Joop Zoetemelk z Holandska si v roku 1980 v etape neobliekol žltý dres po tom, ako pre zranenie kolena odstúpil dovtedajší líder Bernard Hinault
  • v 1991 Američan Greg LeMond odmietol maillot jaune, keď po ťažkom páde odstúpil Dán Rolf Sørensen
debata chyba