Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na TDF zomrel prvý cyklista cez voľný deň. Zabila ho medúza

Legendárne cyklistické preteky Tour de France majú aj svoju temnú históriou. Okrem primitívnych podvodov počas úvodných ročníkov a dopingových škandálov z posledných dekád je čiernou škvrnou tohto podujatia aj smrť štyroch pretekárov.

24.06.2013 08:00
Smrť, Tour de France Foto:
Cisterna, ktorá so sebou strhla skupinu divákov priamo do kanála.
debata (1)

Prvou obeťou sa stal Francúz Adolphe Heliere. Paradoxom je, že o život neprišiel počas šlapania do pedálov, ale počas voľného dňa na tour v roku 1910. Jeho smrť je však až dodnes zahalená rúškom tajomstva. Existujú totiž dve verzie o tragédii, ktorá sa odohrala v meste Nice.

Prvá z nich hovorí, že Heliere prišiel o život po tom, ako ho počas kúpania sa v mori uštipla medúza, pretekár údajne spanikáril a aj vďaka mimoriadne náročnej etape z predošlého dňa nemal dostatok síl na to, aby doplával k brehu. Iné zvesti zasa hovoria, že Heliere sa jednoducho utopil bez cudzieho zavinenia.

Seriál: Z histórie Tour de France

Pred začiatkom 100. ročníka Tour de France vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejších cyklistických pretekov na svete. Víťazstvá i prehry, pády a intrigy, doping, či smrť. Aj takéto bývali preteky okolo Francúzska.

Tour de France, logo

V roku 1935 už smrť “kosila“ priamo počas pretekov. V ôsmej etape z Grenoblu do Gap pri zjazde zo slávneho kopca francúzskych Álp Col du Galibier zomrel Španiel Francisco Cepeda. Podľa očitých svedkov pretekár, ktorý začal s cyklistikou o desať rokov skôr, podcenul ostrú zákrutu a skončil v rokline. Rodák z baskického Bilbaa si pri páde zlomil väzy a počas prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam podľahol.

O tom, že doping neohrozuje iba férovosť športu, ale aj samotné životy pretekárov, sa presvedčil celý cyklistický svet v roku 1967. V trinástej etape počas náročného stúpania na Mont Venteaux dostal infarkt dvadsaťdeväťročný Brit Tom Simpson. Následná pitva potvrdila, že za zlyhaním srdca bolo požitie amfetamínov s alkoholom.

18. júla 1995 sa išla 15. etapa zo Saint-Girons do Cauterets. V zjazde z horského priesmyku Col de Portet d'Aspet v Pyrenejách došlo k hromadnému pádu viacerých cyklistov. Fabio Casartelli narazil hlavou do betónového stĺpika, pričom utrpel zranenia lebky a krčnej chrbtice. Hoci mu bola poskytnutá prvá pomoc, lekári mu už nedokázali pomôcť a mohli už len konštatovať smrť.

Je otázne či by Fabiovi zachránila život cyklistická prilba, ale je to málo pravdepodobné, pretože náraz bol do miesta ktoré prilba nechráni a zrážka sa stala v rýchlosti blízko 100 km/h – takýto náraz bežná prilba nedokáže absorbovať.

Vedenie Tour de France na znak smútku nad smrťou Fabia Casartelliho zrušilo nasledujúcu etapu. Nepretekalo sa, celý pelotón prešiel etapu spolu v pokojnom tempe, vpredu tím Motorola a za ním na jednom zo sprievodných áut Fabiov bicykel s čiernymi stuhami.

Na slávnych pretekoch okolo Francúzska však neumierali iba cyklisti. Mimoriadne nešťastnou bola posledná etapa s cieľom v Paríži v roku 1958. Priamo v cieľovej rovinke na ovále v Parku Princov zahynul riaditeľ tohto športového stánku Constant Wouters. Ten absolútne nečakane vošiel do dráhy Andrého Darrigadea a na následky zrážky a veľmi ťažkých zranení podľahol o jedenásť dní neskôr.

Najmasovejšia tragédia v dejinách Tour de France sa odohrala v roku 1964 počas etapy z Bordeaux do Brive. Poobede o 1.30 prechádzala okolo divákov čakajúcich na pelotón veľká cisterna neprimeranou rýchlosťou, šofér nezvládol zákrutu a spolu s autom strhol do kanála ďalších dvadsať ľudí.

Constant Wouters vchádza do dráhy cyklistu a o... Foto: wikipedia.org
Constant Wouters Constant Wouters vchádza do dráhy cyklistu a o jedenásť dní doplatí na zrážku životom.
1 debata chyba