Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan vyhral 3. etapu Okolo Kalifornie. O pol kolesa

Peter Sagan opäť vylepšil svoj rekordný zápis na pretekoch Okolo Kalifornie. Stal sa víťazom 3. etapy z Palmdale do Santa Clarity, ktorá merala 177,7 km, a celkovo si pripísal už deviaty etapový triumf na týchto cyklistických pretekoch.

15.05.2013 06:25
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan a jeho dôverne známe víťazné gesto na pretekoch Okolo Kalifornie.
debata (1)

V dramatickom finiši zdolal Austrálčana Michaela Matthewsa a Američana Tylera Farrara. Slovenský rýchlik z tímu Cannondale tentoraz v koncovke etapy zvolil krátky šprint a na cieľovej čiare zvíťazil iba o polovicu predného kolesa pred Matthewsom.

"Ešte 700 m pred cieľom som bol okolo desiateho miesta. Vpredu bol veľký zmätok, lebo veľa tímov sa tam snažilo natlačiť svojich jazdcov. Zaútočil som až 100 m pred cieľom a vyšlo to,“ cituje Sagana agentúra AP.

Peter Sagan je v Kalifornii veľmi populárny... Foto: SITA/AP, Mark J. Terrill
Peter Sagan Peter Sagan je v Kalifornii veľmi populárny medzi fanúšikmi.

Víťaz pochválil svojich tímových kolegov, ktorí v závere, ale aj počas celej etapy odviedli dobrú prácu. Zatiaľ čo v 2. etape si cyklisti sťažovali na veľkú horúčavu, v tretej im znepríjemňoval život vietor.

"Najmä Ted King tvrdo pracoval vpredu a pomohol mi aj v záverečnom kilometri. V záverečných 200 m ma dostal dopredu Boivin a potom som mohol uplatniť svoj šprint. Mal som aj šťastie. Vzhľadom na to, že bol protivietor, bolo lepšie, že som začal šprintovať neskôr,“ vysvetlil 23-ročný Slovák pre Cyclingnews.

Videozostrih z 3. etapy

Austrálčan Matthews sa veľmi tešil aj z 2. miesta. „Dosiahli sme výsledok, ktorý sme si zaslúžili. Ale Sagan bol v závere o trochu rýchlejší,“ priznal jazdec tímu Orica-GreenEdge. „Keby som zašprintoval s trochu väčším rozumom, mohol som zdolať Sagana. Mal som na to rýchlosť,“ komentoval tretí v etape, Američan Farrar z tímu Garmin-Sharp.

Sagan sa rozhodol venovať svoje deviate víťazstvo na kalifornských cestách tímovému kolegovi Maurovi da Daltovi, ktorého po 2. etape zmohla horúčava a skončil v nemocnici.

„Som rád, že som mohol v Kalifornii opäť zvíťaziť. Mám to tu rád a verím, že aj ľudia mňa majú radi. Kolega Mauro vyzeral včera veľmi zle, vzali ho do nemocnice. Preto som si spomenul po tomto víťazstve na neho,“ uviedol Sagan.

V celkovom poradí si udržal prvé miesto Kolumbijčan Janier Acevedo o 12 sekúnd pred americkým favoritom Tejayom van Garderenom. Sagan je na 56. mieste s odstupom 19:34 min za lídrom pretekov.

Amgen Tour of California 2013
3. etapa (Palmdale – Santa Clarita, 177,7 km): 1. Sagan (SR) Cannondale Pro Cycling 4:20:31 h, 2. Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge, 3. Farrar (USA) Garmin-Sharp, 4. Meersman (Bel.) Omega Pharma – Quick-Step, 5. Van Poppel (Hol.) Vacansoleil-DCM, 5. Hushovd (Nór.) BMC – všetci v rovnakom čase ako víťaz.
Poradie po 3. etape: 1. Acevedo (Kol.) Jamis – Hagens Berman 9:39:19 h, 2. Van Garderen (USA) BMC Racing +12 s, 3. Deignan (Ír.) UnitedHealthcare +27, 4. Frank (Švaj.) BMC Racing +45, 5. Rogers (Aus.) Saxo-Tinkoff +55, 6. Mancebo (Šp.) 5-hour Energy p/b Kenda +1:03 min, … 56. Peter Sagan (SR) Cannondale +19:34.

1 debata chyba