Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má formu ako hrom. Chce byť zasa svetovým lídrom

Peter Sagan si dal krátku pauzu a jeho návrat do pelotónu stál za to. Na ďalšej jarnej klasike Brabantský šíp (De Brabantse Pijl) dosiahol v stredu vo veľkom štýle ôsme tohtoročné víťazstvo.

12.04.2013 08:00
sagan Foto: ,
Peter Sagan si vychutnáva víťazstvo na pretekoch Brabantský šíp.
debata

Slovenský supertalent má nepochybne formu ako hrom a v nedeľu by sa chcel stať opäť svetovým cyklistickým lídrom. Čaká ho štart na podujatí Amstel Gold Race, ktoré uzatvára jarný cyklistický grand slam. Vlani na ňom obsadil žilinský rodák tretie miesto, teraz by chcel byť vyššie. Nahráva mu aj skutočnosť, že v štartovej listine chýba jeho aktuálne najväčší súper, Švajčiar Fabian Cancellara. Práve on ho po pretekoch Paríž – Roubaix vystriedal na prvom mieste svetového rebríčka.

Brabanstský šíp nepatrí síce významom medzi najväčšie preteky (nešlo ani o body do rebríčka UCI), ale spôsob, akým ho jazdec tímu Cannondale zvládol, vzbudzuje rešpekt. V závere, po dvesto kilometroch, nasadil zdrvujúce tempo, ktoré zachytil len aktuálny svetový šampión Philippe Gilbert. Domáci Belgičan sa pokúsil v cieľovej rovinke slovenského cyklistu zdolať, ale ten zozadu zaútočil a na páske nad lídrom svetového rebríčka 2011 zvíťazil.

Záver pretekov Brabantský šíp

„Chcel som vedieť, ako na tom moje nohy po krátkej pauze sú. Stredajšie preteky som spočiatklu bral len tréningovo, ale v pretekoch som sa cítil veľmi dobre a využil som to. To je dobré zistenie pred Amstel Gold Race,“ komentoval situáciu Peter Sagan.

Štyridsať kilometrov pred cieľom v Overijse mal Sagan problémy s bicykom, ale rýchlo sa vrátil na čelo pelotónu. „Konkrétne išlo o brzdy, musel som vymeniť bicykel,“ vysvetlil.

Amstel Gold Race sú najvýznamnejšie jednorazové preteky v Holandsku. Medzi najprestížnejšími jarnými klasikami sú najmladšie (v nedeľu sa uskutoční 48. ročník), ale triumf na nich sa mimoriadne cení i oceňuje vysokým počtom bodov (80) do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie.

Sagan pozná vyše 250-kilometrovú trasu nielen z minulého ročníka, ale aj z vlaňajších septembrových majstrovstiev sveta v holandskom Valkenburgu a okolí. Okruh šampionátu viedol po cestách, na ktorých sa bude súperiť aj v nedeľu. Pelotón čaká aj nepríjemené stúpanie na Cauberg, podobne ako na MS. Žilinský rodák skončil na svetovom šampionáte štrnásty, ale tempo najlepších vydržal až do konca. Na víťaza stratil len päť sekúnd. Mimochodom, bol to Gilbert, ktorého v stredu zdolal…

Slovenský cyklista má na tohtoročnom konte osem víťazstiev, ale zatiaľ nevyhral ani na jednej z najväčších jarných klasík, hoci mal k tomu blízko a dva razy skončil druhý (Miláno – San Remo a Okolo Flámska).

Saganove víťazstvá 2013 v roku

Okolo Ománu (2. etapa) 12. februára
Okolo Ománu (3. etapa) 13. februára
GP Di Camaiore 28. februára
Tirreno – Adriatico (3. etapa) 8. marca
Tirreno – Adriatico (6. etapa) 11. marca
Gent – Wevelgem 24. marca
Tri dni De Panne – Koksijde (1. etapa) 26. marca
Brabantský šíp 10. apríla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba