Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál na MS. Diváci si odmietli odstrániť z oblečenia zakázané proruské symboly, organizátori tvrdo zakročili

Na MS v džude v katarskej Dohe museli organizátori v pondelok riešiť nepríjemnú situáciu. Traja diváci na tribúne mali na zápase o bronz na oblečení pripnuté ruské vojenské symboly.

11.05.2023 13:33
Daniil Medvedev, vlajka Foto:
Fanúšikovia s ruskou vlajkou - ilustračné foto.
debata (107)

Išlo o stuhu svätého Juraja, ktorá je považovaná za symbol ruskej agresie a bola zakázaná vo viacerých európskych krajinách.

Celá situácia bola riešená priamo so zástupcami medzinárodnej džudistickej federácie (IJF), ktorí divákov identifikovali a vyzvali, aby si stuhy odstránili.

Video

„Odmietli spolupracovať a tak boli vyvedení a zároveň im bol zakázaný vstup na podujatie,“ uviedol hovorca IJF podľa portálu insidethegames.

Incident sa udial po tom, ako IJF umožnil ruským a bieloruským džudistom súťažiť ako individuálnym a neutrálnym športovcom hoci pred tým im to bolo z dôvodu vojny na Ukrajine zakázané.

Ukrajinskí džudisti sa rozhodli MS bojkotovať. Člen ukrajinského parlamentu a bývalý šampión vo wrestlingu Zhan Beleniuk zdieľal fotografiu trojice fanúšikov na sociálnych sieťach.

„Títo fanúšikovia by vám zrejme povedali, že šport sa nemá spájať s politikou. Oni len náhodou sledujú neutrálnych športovcov so stuhou svätého Juraja pripnutými na hrudi,“ napísal Beleniuk.

tomek regenda Čítajte viac Súhlasia Slováci s neúčasťou hráčov z KHL na MS? Výsledky prieskumu môžu prekvapiť

Ďalší ukrajinský športovec Vladyslav Heraskevych obvinil IJF z toho, že vytvorili platformu pre propagáciu teroristických symbolov a ruských motívov.

„Džudistická federácia vrátila reprezentantov a zástupcov ruskej teroristickej armády na pôdu majstrovstiev sveta,“ napísal Heraskevych.

Už pred štartom MS organizátori odmietli účasť skupine ôsmich ruských džudistov po tom, ako IJF vykonala previerky, aby sa uistila, že nepodporujú vojnu na Ukrajine.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
107 debata chyba
Viac na túto tému: #džudo #vojna na Ukrajine