Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za Putina, za národ! Bude to tak aj na olympiáde? ME ukázali, že ruská športová neutralita nefunguje

Na nedávnych majstrovstvách Európy v džude vo francúzskom Montpellieri sa ukázali aj športovci z Ruska.

07.11.2023 16:30
240993335 1038866370234009 1705201024116176007 n Foto:
Madina Tajmazovová na nedávnych ME získala striebornú medailu.
debata (19)

Ruskí a bieloruskí športovci majú pre vojnu na Ukrajine zakázanú účasť na väčšine európskych i svetových podujatí, no na šampionáte mohli zabojovať o prvenstvo vďaka tomu, že mali štatút neutrálnych účastníkov.

S týmto štatútom bolo na majstrovstvá štyridsať ruských džudistov spolu s členmi ich realizačných tímov. Európska džudistická federácia tvrdí, že dodržala odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru a nechala štartovať iba naozaj neutrálnych Rusov.

ramsay Čítajte viac IIHF počíta s Ruskom na ZOH 2026. Slováci spoznali súperov v kvalifikácii

To znamená športovcov, ktorí nepodporujú ruskú armádu a vojnu na Ukrajine a nie sú ani členmi klubov pod záštitou ruských bezpečnostných zložiek. Ako však informoval ukrajinský web Babel, tieto podmienky boli dodržané iba formálne.

Napríklad Madina Tajmazovová, ktorá si na šampionáte vybojovala striebornú medailu, je členkou CSKA Moskva. V roku 2020 dostala od ruského prezidenta Vladimira Putina vyznamenane za službu vlasti druhého stupňa, o rok neskôr si od ministra obrany Sergeja Šojgua prebrala ocenenie vojak roka.

Na svojom instagramovom profile sa chváli fotkami na podporu Putina a vojny na Ukrajine. V apríli 2022 organizovala tréningy pre deportované deti z okupovaných území z Donecku. V októbri toho istého roka sa zúčastnila na turnaji v džude, ktorý bol venovaný 70. narodeninám ruského prezidenta.

V tom čase sa objavila aj fotka, na ktorej Tajmazovová pózuje pri plagáte Putina a malých džudistov. Slogany na plagáte niesli jasné posolstvo „Za Putina! Za pobyedu! Za narod!“ (v preklade „Za Putina! Za víťazstvo! Za národ!“).

Podobne „neutrálni“ boli aj viacerí členovia výpravy. Aktívne podporujú ruského prezidenta, vojnu a organizujú akcie v okupovaných mestách.

Mansur Lorsanov pôsobí v čečenskom klube Achmat, ktorý patrí pod ochranné krídla autoritárskeho vodcu a Putinovho spojenca Ramzana Kadyrova. Európsky šampión z rokov 2018 a 2020 Mikhail Igolnikov má hodnosť poručíka v ruskej armáde, s Putinom si dokonca aj zatrénoval.

buček nitra hokej Čítajte viac Angažmán v Rusku? Nesúďme druhých za ich rozhodnutia, pokiaľ nemáme obuté ich topánky. Čo si Buček myslí o Hudáčkovi?

Ponúka sa otázka, či sa podobná neutralita ruských športovcov nebude opakovať aj na budúcoročnej letnej olympiáde v Paríži. Moskva v septembri uviedla, že hry bojkotovať nebude a že každý ruský športovec sa môže slobodne rozhodnúť, či bude alebo nebude súťažiť ako neutrálny.

Proti účasti ruských športovcov na OH sa vyjadrila Ukrajina, ktorá tvrdí, že šport nemožno oddeliť od politiky. Ich protesty však zrejme budú márne. Šanca, že by Medzinárodný olympijský výbor úplne zakázal účasť ruských športovcov, je veľmi malá.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Madina Tajmazovová