Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozčarovanie a hnev. Slovákovi vzali skalp favorita za zeleným stolom

Maximálne rozčarovanie a hnev v slovenskom tábore vyvolalo rozhodnutie Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA) počas majstrovstiev sveta v srbskom Belehrade.

28.10.2021 19:38 , aktualizované: 21:12
Matúš Strnisko Foto: ,
Matúš Strnisko na archívnej snímke.
debata (4)

Reprezentant SR Matúš Strnisko sa totiž napriek stredajšiemu triumfu 2:1 nad favorizovaným Mexičanom Romerom napokon nepredstaví v nedeľňajšom osemfinále.

„Napriek tomu, že v oficiálnych výsledkoch zverejnených od AIBA približne 3 hodiny po zápase figuroval náš boxer ako víťaz, tak dnes sa naša výprava oficiálne dozvedela, že výsledok bol zmenený ‚za zeleným stolom‘, keď po mexickom proteste traja posudzovatelia zápasu z videozáznamu za zatvorenými dverami vyniesli verdikt, že 2. kolo malo byť bodované pre Mexičana a tým pádom zmenili verdikt 2:1 na kolá pre Romera,“ informuje Slovenská boxerská federácia (SBF) na svojom facebooku.

Slovák v spomenutom druhom kole zdolal súpera 3:2, po uvedenej zmene však mal prehrať 2:3. Prvé kolo ovládol Mexičan 5:0, tretie Slovák 5:0. V nedeľňajšom osemfinále tak proti Angličanovi Tudsburymu nebude bojovať Strniska, ale Romero.

Slovenská výprava sa vo štvrtok sťažovala na „nulovú informovanosť o podanom proteste a nezverejnenie podrobností o zmene výsledku“ a až po protestoch sa dostala oficiálnym papierom.

Kosovo, box Čítajte viac Srbskí colníci nepustili kosovských boxerov na MS. Problémom sú tepláky

"Tam bolo iba stroho uvedené, že 2. kolo traja posudzovatelia protestu zmenili v prospech Mexičana.

Naša výprava so zmeneným výsledkom vyjadrila nesúhlas, pretože je presvedčená o tom, že po 1. prehratom kole Matúš Strnisko začal v 2. kole zápas otáčať a vyhral ho spravodlivo, čo v 3. kole už len dominantným výkonom potvrdil a vyhral ho 5:0.

Posudzovatelia sledovali zo záznamu iba 2. kolo vytrhnuté z kontextu celého zápasu. V zápise nie sú uvedené žiadne detaily, na základe ktorých 2. kolo zmenili (počet presných úderov, technicko-taktická dominancia, súťaživosť, bojovnosť).

Možnosť odvolať sa proti tejto zmene bola našej výprave zamietnutá, proti zmenenému výsledku sa už nie je možné odvolať!" referuje SBF.

SBF tiež ozrejmila, že možnosť podania protestu je novinkou z dielne AIBA, ktorou chce deklarovať spravodlivosť v boxe, ktorú jej Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a verejnosť dlhé roky vyčítajú.

"Toto pravidlo však môže byť nie len využité, ale podľa názoru našej výpravy aj zneužité, hlavne v prospech diplomaticky silných krajín.

Doposiaľ boli všetky protesty na MS zamietnuté. Protest silného Mexika proti malému Slovensku bol ideálny na to, aby ukázali, že aj protest môže byť uznaný.

Naša výprava je však presvedčená, že tým spravodlivosť objektívne a bez akýchkoľvek pochybností učinená nebola!" uvádza SBF.

Takács prehral s Gruzíncom

Michal Takács sa neprebojoval do najlepšej 16-tky. Favorizovanému Gruzíncovi Lashovi Gurulimu podľahol na body 0:5. V piatok sa v ringu predstava Viliam Tankó do 60 kg a Dávid Michálek do 92 kg.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
4 debata chyba
Viac na túto tému: #box #Matúš Strnisko