Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detskí zápasníci ako násilníci? Je to presne naopak

Víkendové udalosti na futbalovom derby Trnava - Slovan pripomenuli, že čoraz viac ľudí sa vyžíva v násilí. Nevedia potlačiť agresivitu a pod vplyvom adrenalínu a masovej hystérie ju ventilujú na nesprávnych miestach.

22.10.2021 16:00
Lohyňa gym Foto:
Jozef Lohyňa (v strede) pôsobí ako tréner vo vlastnej zápasníckej akadémii, ktorá sídli v Bratislave.
debata

Lenže dá sa to robiť aj inak.

Vhodnou cestou sú tréningy úpolových a bojových športov.

„Nielen deti, ale aj dospelí sa naučia kontrolovať svoje telo. Zlepšia kvalitu pohybu, osvoja si disciplínu a oddanosť,“ vysvetľuje Jozef Lohyňa (58), jediný slovenský zápasnícky majster sveta a držiteľ olympijského bronzu zo Soulu 1988.

Musí mať športovec talent na úpolové športy alebo sa dá nadobudnúť tréningom?

Definovať talent je zložité. Už malé deti sú šikovné a zručnosti zlepšujú na tréningoch. Niekto však nemusí mať toľko nadania a dokáže viac, pretože je pracovitý. Použijem príklad z hokejového prostredia. Martina Réwaya mnohí označovali za veľký talent, ale k športovým kvalitám treba zapracovať aj hlavu a mentálne nastavenie. To mu chýbalo.

Opačný prípad je Zdeno Chára. Na začiatku kariéry ho tréneri posielali preč, nech s hokejom ani nezačína. Ukázal však vysokú pracovnú morálku, ctižiadostivosť a drinou na ľade i mimo neho sa vypracoval na jedného z najlepších obrancov na svete.

Tyson Fury, Deontay Wilder Čítajte viac Fury vládne ďalej! Wilderovi zasadil tvrdý knokaut a šiel na pivo

Prečo by deti mali začať s bojovými športami?

Zápasenie, karate, džudo či ostatné úpolové disciplíny zabezpečia, že dieťa dostane pohybové návyky. Naučí sa kontrolovať svoje telo, pracuje v kolektíve, osvojí si disciplínu.

Niektorí rodičia sa boja, že deti si prenesú agresivitu zo žinenky či ringu aj do bežného života. Je to oprávnená obava?

Vidím to opačne. Deti sa na tréningu vybúria, vypustia tam energiu – všetko podľa pravidiel a pod dohľadom trénerov. Existujú samozrejme aj výnimky, ktoré nadobudnuté schopnosti z bojových športoch použijú v nesprávnych momentoch. Ale takíto ľudia sú v menšine.

Majú vyznávači bojových umení svoju agresivitu viac pod kontrolou ako bežní ľudia?

Myslím, že áno. Hoci udalosti z 90. rokov minulého storočia nedali u nás zápaseniu dobré meno, v zahraničí je to inak. Kamaráti či bývalí kolegovia zo žinenky sú úspešní biznismeni či šikovní lekári. Znalosti zo športu nezneužívajú. Naopak, využili ich v prospech seba i druhých.

Akú úroveň majú úpolové športy na Slovensku?

Nie je príliš vysoká, ale to je problém celej krajiny. Šport u nás nie je systémovo podchytený, chýbajú mu financie i propagácia. Cenné kovy z poslednej olympiády doniesli len jednotlivci. Chýbajú nám úspešné kolektívne športy. Základom sú deti, treba viac investovať do športu na školách.

Spomedzi bojových športov najviac rastie popularita MMA. Patríte medzi fanúšikov súbojov v klietke?

Videl som už niekoľko zápasov, ale viac mi sedí klasické zápasenie. Má svoje hodnoty a pravidlá. Ale MMA neodsudzujem. Československý Oktagon robí dobrú robotu, ich turnaje sú športom i šou. Záujem o krvavé bitky mali ľudia už v minulosti. Gladiátorské súboje sledovali v antickom Ríme tisícky ľudí, vždy boli populárne.

Klein mma Čítajte viac Američan mu nasadil anakondu. Klein prehral ďalší zápas v UFC

Vašou špecialitou počas kariéry bola krstačka. Čo to je?

Ide o chmat, pri ktorom sa súperovi prekrížia nohy a obraciate ho ako na ražni. Naučil ma ho brat, ktorý vtedy študoval trénerstvo v Bulharsku. Vďaka krstačke som vyhral veľa zápasov. Nielen na šampionátoch, ale aj v nemeckej bundeslige.

Petržalka hostí festival bojových športov

Od dnes sa v športovom komplexe bratislavského hotela Barok uskutoční premiérový ročník festivalu Budostan.

Počas troch dní sa fanúšikovia všetkých druhov úpolových a bojových športov stretnú nielen na žinenke, ale aj pri spoločenských podujatiach a seminároch.

Vo forme otvorených tréningov a ukážok bojových umení sa predstaví spolu 15 disciplín, medzi nimi aj kung fu, karate, aikido, box, muay thai, wrestling, džiu-džicu, MMA, capoeira, sambo či krav maga.

Podrobnejšie informácie nájdu záujemcovia na tomto linku .

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Lohyňa #zápasenie #MMA #bojové športy