Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prichádza ďalší Senna. Chce, aby si ho pamätali ako Bruna

Slávne priezvisko sa stalo jeho prekliatím i požehnaním. Bruno Senna vyrastal v časoch, keď bol jeho strýko Ayrton kráľom formuly 1.

12.03.2010 06:55
Bruno Senna Foto:
Bruno Senna.
debata

Brazílska hviezda vždy verila, že sa jeho synovec skôr či neskôr vydá v jej stopách. A o jeho talente nikdy nepochybovala. „Ak si myslíte, že ja som rýchly, počkajte si na môjho synovca Bruna,“ vyriekol trojnásobný šampión známu vetu, keď v roku 1993 odchádzal z McLarenu.

Smrteľná nehoda Brunovho strýka Ayrtona

Fanúšikovia F1 si museli na priezvisko Senna počkať takmer šestnásť rokov. Hoci nechýbalo veľa, aby sa Bruno sa objavil v monoposte už vlani.

V novembri 2008 mu Honda ponúkla testovať jej auto, japonský tím o Brazílčanovi uvažoval ako o náhrade za veterána Rubensa Barrichella. V decembri však práve Honda zmarila Sennovi všetky nádeje, keď oznámila odchod zo šampionátu.

Keď sa Honda zmenila na Brawn GP, padlo rozhodnutie nemeniť jazdeckú zostavu a ponechať si Buttona s Barrichellom. Skúsený Brazílčan následne vyhlásil, že v jeho prospech hovorila najmä zmena pravidiel na sezónu 2009 a nechal sa počuť, že je len otázkou času, kedy sa Bruno do kolotoča F1 definitívne dostane. Rokovania s tímom Toro Rosso však nenabrali potrebné obrátky. Bolo zrejmé, že sa bude musieť uspokojiť s miestom mimo formuly 1.

Prilby a čísla jazdcov v F1. Foto: INFOGRAFIKA PRAVDA
Prilby a čísla jazdcov v F1 Prilby a čísla jazdcov v F1.

Testoval Mercedes zo série športových áut DTM, neskôr si vyskúšal aj prototyp Oreca zo série Le Mans. Práve vytrvalostné preteky sa pre neho stali hlavnou náplňou predchádzajúceho roka. V tom čase si chcel udržať najmä fyzickú kondíciu, aby bol v prípade úspešných rokovaní s tímami F1 pre rok 2010 fit.

Šancu na vstup do efjednotky dostal od nového tímu Campos Meta. Španielska stajňa ho ešte koncom októbra 2009 predstavila ako svojho prvého jazdca. Lenže okolo tímu bolo veľa nejasností, nevedelo sa, či sa vôbec postaví na štart. Nováčika zachránil až podnikateľ Jose Maria Carabante, tím premenoval na HRT (Hispania Racing Team) a 26-ročného Sennu čaká už túto nedeľu v Bahrajne ostrý štart.

„Dúfam, že onedlho si ma každý bude pamätať ako Bruna a nie ako nositeľa strýkovho mena,“ podotkol Senna pre server autosport.com.

Ďalší nováčikovia

Nico Hülkenberg. Dvadsaťdvaročný Nemec bol v predchádzajúcich dvoch rokoch testovacím pretekárom tímu Williams, pre túto sezónu ho šéfovia povýšili do pozície druhého jazdca. Môže sa pochváliť viacerými pozoruhodnými úspechmi. Vlani vyhral sériu GP2, predvlani európsky seriál formuly 3 a v roku 2006 sa stal šampiónom série A1GP. Pod ochrannými krídlami ho má Willi Weber, bývalý manažér Michaela Schumachera.

Vitalij Petrov. Dvadsaťpäťročný Rus žijúci v španielskej Valencii si sedačku v tíme Renault kúpil. Do francúzskej stajne prinesie tento rok neuveriteľných 15 miliónov eur, čo je takmer 800-tisíc eur na jedny preteky. Jazdil v rôznych seriáloch, najprenikavejší úspech však dosiahol až vlani. V sérii GP2 skončil celkovo druhý. Vďaka jeho angažmánu sa sponzorom Reanultu stala ruská automobilka Lada.

Lucas di Grassi. Dvadsaťpäťročný Brazílčan dôverne pozná prostredie formuly 1, hoci len zo seriálu GP2, ktorý je jednou zo sprievodných sérií víkendov F1. V nej odjazdil predchádzajúce štyri roky, v posledných dvoch sezónach obsadil v celkovej klasifikácii tretie miesto, v roku 2007 sa stal vicemajstrom. V ostatných dvoch rokoch bol testovacím a rezervným jazdcom tímu Renault. Šancu mu dal teraz nový tím Virgin.

Karun Chandhok. Dvadsaťšesťročný Ind si zaistil miesto na štartovom rošte ako posledný zo všetkých jazdcov. Zmluvu podpísal s novým tímom HRT, ktorý vznikol na základoch Camposu Meta. Do formuly 1 nastúpi so skúsenosťami zo seriálov GP2, A1GP, Svetovej série Renault, britskej formuly 3. Jazdil aj v ázijskej formule V6, formule 2000 a formule Maruti a vo všetkých týchto sériách získal majstrovský titul.

debata chyba