Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Raketa z Vyborgu vyletí do formuly 1. Aj vďaka štedrým sponzorom

Vitalij Petrov okrem svojho nesporného talentu ponúkal tímom jazdiacim šampionát F1 aj veľký balík peňazí. Eminentný záujem mali hneď tri stajne - nováčik Campos, Sauber a Renault. Bitku o dvadsaťpäťročného rodáka z Vyborgu neďaleko Petrohradu nakoniec vyhral francúzsky tím. Od nedeľa sa oficiálne stal popri Poliakovi Robertovi Kubicovi jeho druhým pretekárom a prvým Rusom, ktorý bude jazdiť preteky F1.

04.02.2010 10:58
Vitalij Petrov Foto:
Vitalij Petrov.
debata

„Som nadšený, sen sa stal skutočnosťou,“ uviedol Petrov na stránke tímu Renault. „Pre mňa to bola veľmi dlhá zima a bol som skôr nervózny, keď som videl, ako ostatní podpisujú kontrakty. Ale vždy som veril, že v jeden deň sa to pošťastí aj mne.“

Nie je tajomstvom, že za „Raketou z Vyborgu“, ako Petrova prezývajú, stoja silní sponzori z Ruska. Podľa nemeckého bulvárneho denníka Bild ide o moskovskú banku Sberbank a najväčšiu spoločnosť – plynárenský gigant Gazprom. Do Renaultu prinesie tento rok neuveriteľných 15 miliónov eur, čo je takmer 800-tisíc eur na jedny preteky.

„Len šesť či sedem najlepších pretekárov zarába vo formule 1 reálne peniaze. Ostatní musia financie priniesť a ak nie sú mimoriadne talentovaní, tak sa s ich pomocou v tíme často držia,“ uviedol pre Bild dlhoročný jazdecký manažér Willi Weber. Pre zaujímavosť: Michael Schumacher zaplatil Eddiemu Jordanovi za svoj debutový štart v Spa v roku 1991 okolo 200-tisíc dolárov.

Petrov koketoval so šampionátom F1 už v roku 2003, keď sa ponúkal tímu Jordan. Len dva roky po tom, ako začal svoju kariéru. V ruských majstrovstvách jazdil s autom na báze Lady. Práve na Lade ho otec naučil šoférovať. Keď videli synovo nadanie za volantom, stavili na jeho športovú budúcnosť. Stavili veľa. Založili všetok hnuteľný i nehnuteľný majetok a vzali si v banke pôžičku sedem miliónov eur, lebo v tom čase nenašli pre nádejného pretekára žiadneho sponzora.

Ich synovi sa na začiatku darilo. Zvíťazil v každým pretekoch, v ktorých nastúpil a rýchlo prešiel do talianskeho šampionátu Formuly Renault. V roku 2006 skončil celkovo tretí v európskom seriáli F3000 a debutoval aj v sérii GP2, ktorú považujú za poslednú bránu do sveta F1. Vlani v nej získal titul vicemajstra, keď ho predstihol iba Nemec Nico Hülkenberg, ktorý je už jazdcom tímu Williams.

Svojou výškou (185 cm) patrí Petrov medzi robustnejších jazdcov. V rodnom Vyborgu sa zdržuje len zriedkavo, žije vo Valencii. Po podpise zmluvy s Renaultom získal ďalšiu prezývku Peter Prvý, keďže bude ruským priekopníkom. Jeho vstup do formuly 1 je v Rusku momentálne treťou najpopulárnejšou témou na internete.

debata chyba