Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začína sa hon na Schumachera. Skrotí veterán drzých mladíkov?

Štyria majstri sveta, zákaz tankovania počas zastávok v boxoch, nový bodovací systém a najmä návrat sedemnásobného šampióna Michaela Schumachera. Šesťdesiaty prvý ročník majstrovstiev sveta automobilov F1, ktorý sa zajtra začína Veľkou cenou Bahrajnu (štart o 13.00 SEČ), označujú mnohí odborníci za najvzrušujúcejšiu, najočakávanejšiu a najvyrovnanejšiu. A neboja sa tvrdiť, že zrejme aj najsledovanejšiu sezónu v histórii. A to ešte chýba majster sveta z roku 2007 Kimi Räikkönen, ktorý si dal po lanskom ročníku pauzu a jazdí v MS v rely.

13.03.2010 12:20
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher.
debata

„Všade je oheň, máme divoké dvojice pilotov,“ uviedol Niki Lauda pre server formel1.at. ,,Najmä Michaela (Schumachera) chcú všetci zdolať a on je naladený rovnako. Sú to tie najlepšie predpoklady, aby sme zažili zaujímavú sezónu. Michaelov návrat je požehnaním pre formulu 1, prvé troje preteky budú len o ňom," pokračoval trojnásobný svetový šampión.

Kto bude 41-ročnému najstaršiemu jazdcovi v poli znepríjemnovať návrat?

Najmä oveľa mladší Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Jenson Button (všetko svetoví šampióni) a netreba zabúdať ani na Sebastiana Vettela, ktorý vlani skončil celkovo druhý.

V predsezónnych testoch dominovali práve tímy Ferrari (s Alonsom), McLaren (s Hamiltonom a obhajcom titulu Buttonom) a Red Bull (s Vettelom). Naopak, po veľkej eufórii vládne menšie sklamanie v Mercedese a jeho šéf Ross Brawn naznačil, že v úvodných štyroch podujatiach zrejme nebude Michael Schumacher útočiť na najvyššie priečky.

„Alonso a Ferrari, to sa k sebe absolútne hodí. Fernando je jedným z najskúsenejších a najrýchlejších pilotov, určite s ním musíme rátať,“ prezradil Lauda. Dvadsaťosemročného Španiela favorizuje aj jeho bývalý šéf v Renaulte Flavio Briatore: „Je najlepším pilotom v aktuálnom štartovom poli, možno spolu s Hamiltonom a Vettelom. Od nich je však o trochu lepší,“ poznamenal pre server autosport.com. Briatore očakáva, že práve šampión z rokov 2005 a 2006 získa tento rok svoj tretí titul. Navyše, Alonso je jediným jazdcom zo súčasného poľa, ktorý dokázal Schumachera na konci jeho ostatnej sezóny zdolať.

Na nemeckého mladíka Vettela si však staví promotér šampionátu F1 Bernie Ecclestone. Podľa sedemdesiatdeväťroč­ného Brita sa Schumacher a Mercedes najskôr musia nájsť a McLaren sa musí zotaviť z rozchodu s Mercedesom. „Vo Ferrari zasa chýba Michael a Ross Brawn a preto má Red Bull podľa mňa jednoducho najlepší balík,“ naznačil a zdôraznil: „Rakúska stajňa vsadila na kontinuitu a nezmenila v podstate nič. Môj favorit na titul sa volá Sebastian Vettel.“

Pri pohľade na kvalitu tímov a jazdcov, ktorí by mali zasiahnuť do boja o titul, je zrejmé, že motoristický svet čaká jedna z najlepších sezón. „Akoby sme sa vrátili do osemdesiatych rokov, keď súťažili Senna, Prost, Piquet a Mansell,“ vyjadril sa bývalý pretekár David Coulthard.

debata chyba