Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hra sa skončila, odkázal Lorenzo súperom po zisku titulu

Je kamarátom famózneho španielskeho tenistu Rafaela Nadala, obdivuje futbalistov FC Barcelona a aj napriek mladému veku i maliara Picassa. Na stupni víťazov pravidelne oslavuje svoje triumfy s lízatkom v ústach, víťaziť dokáže aj s narazenou nohou a v nedeľu sa po prvý raz stal majstrom sveta v kráľovskej kubatúre MotoGP. Jorge Lorenzo.

12.10.2010 12:45
Jorge Lorenzo Foto: ,
Jorge Lorenzo.
debata

Dvadsaťtriročný rodák z Palma de Malorka (nar. 4. mája 1987) vstúpil do svetového šampionátu cestných motocyklov v deň svojich pätnástich narodenín. Vo veku, keď jeho rovesníci na Slovensku dostávajú občianske preukazy a získavajú právo riadiť mopedy, on už uháňal po trati rýchlosťou 230 km/h. „Bol to deň, ktorý zmenil celý môj život. Dostal som sa do sveta, o ktorom som vždy sníval. A do sveta, ktorý si ma snáď raz bude pamätať,“ zaspomínal si Lorenzo na serveri motogp.com.

Počas Veľkej ceny Španielska v roku 2002 nemohol pre svoj nízky vek odjazdiť piatkovú kvalifikáciu, pätnástiny oslávil až v sobotu a hoci v pretekoch skončil až 22., následne jeho kariéra dostala rýchly spád. Takmer každé štvrté podujatie v šampionáte premenil vo víťazstvo, v roku 2006 a 2007 sa stal majstrom sveta v kubatúre do 250 ccm a v necelých 21 rokoch už súťažil v kráľovskej kubatúre MotoGP. „Tá kariéra sa môže zdať rýchla, ale musel som zvládnuť kus cesty. Pomohlo mi, že som začínal ako malý.“

Už ako trojročnému mu otec zostrojil motorku, o dva roky neskôr na rodných Baleárskych ostrovoch vyhrával preteky v motokrose. Keď o jeho talente nebolo pochýb, v prvý deň, ako mohol, vyrazil do sveta.

Aktuálnu sezónu má skutočne famóznu a titul mu prináleží právom. A to aj napriek tomu, že mu výrazne pomohli súperi. Tímový kolega z yamahy Valentino Rossi, ktorého veľmi nemusí a od ktorého po príchode do stajne v roku 2008 očakával viac ľudskosti, vynechal pre zranenie štyri podujatia, Dani Pedrosa z Hondy zasa posledné dva.

Po treťom mieste v nedeľňajšej Veľkej cene Malajzie, ktoré mu definitívne zabezpečilo titul, sa v jeho rukách objavil text s nápisom Game over – Hra sa skončila. „Motocyklové súťaženie je moja vášeň a práca, ale je to tiež hra. Dnes to pre túto sezónu skončilo, lebo majstrom sveta som ja,“ vysvetlil.

debata chyba