Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Márquez vs. Lorenzo. Zopakuje sa v MotoGP dráma z vlaňajška?

Ich súboj v závere lanskej sezóny dvíhal divákov zo sedadiel. Z majstrovského titulu sa nakoniec tešil Marc Márquez, ktorý v konečnom poradí zdolal španielskeho krajana Jorgeho Lorenza o štyri body a stal sa historicky najmladším šampiónom MotoGP, kráľovskej kubatúry MS cestných motocyklov.

22.03.2014 12:18
Marc Márquez Foto: ,
Marc Márquez.
debata

Obaja španielski rivali sú najväčšími ašpirantmi na titul aj v tomto ročníku, ktorý sa úvodnou Veľkou cenou Kataru začína už v nedeľu (štart o 20.00 SEČ). Pravda, prvé podujatie zrejme nebude v ich réžii, pod umelým osvetlením by mohli na víťazstvá zaútočiť ďalší spolufavoriti Talian Valentino Rossi (sedemnásobný majster sveta a vlani štvrtý) a ďalší Španiel Dani Pedrosa.

Dôvod? Márquez si vo februári zlomil nohu a ešte minulý tyždeň nemohol poriadne chodiť. V tomto roku by mal opäť potvrdiť svoj nesmierny talent, ale absentujúca veľká časť prípravy sa mu môže draho vypomstiť.

„Len nedávno som začal chodiť. A aj to veľmi opatrne. Môžem povedať, že pokiaľ som schopný chôdze, som schopný aj jazdy, ale stopercentný nebudem. Bolo by bláznovstvom hovoriť teraz o tom, že mám šancu v Katare vyhrať,“ povedal 21-ročný pretekár Hondy pre motogp.com. Z troch predsezónnych testovacích blokov absolvoval iba jediný, ktorý jasne ovládol. Zložitého vstupu do sezóny sa však neobáva: „Potrebujem najmä trpezlivosť.“

Ani Lorenzo nemal ideálnu prípravu, počas zimy absolvoval tri operácie kľúčnej kosti, ktorú si vlani niekoľkokrát zlomil. Priznáva, že hoci nie je stále v stopercentnej kondícii, sezónu chce začať pódiovým miestom. "Bude to dôležité z pohľadu získania sebaistoty pre pokračovanie v ďalších pretekoch,“ uviedol jazdec Yamahy a dodal:

„Marc je favoritom, lebo je obhajca titulu. Opäť bude veľmi rýchly a silný, akokoľvek sa mu to budem ja, či Vale (Rossi) alebo Dani (Pedrosa) snažiť znepríjemniť.“

Tohtoročný šampionát pozostáva z osemnástich podujatí. Z lanského kalendára vypadli preteky na americkom okruhu Laguna Seca, ktoré nahradilo argentínske Rio Hondo. Slovenskí fanúšikovia to budú mať tradične najbližšie do Brna na Masarykov okruh (17. augusta), sezóna vyvrcholí 9. novembra vo Valencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marc Márquez #Jorge Lorenzo