Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov nezastavil na Rely Monte Carlo ani sneh

Chcel iba prísť do cieľa. Nakoniec však z toho bol fantastický výsledok. Slovenská posádka Jaroslav a Erik Melichárkovci s Fordom Fiesta RS obsadili v minulotýždňovej Rely Monte Carlo, úvodnom podujatí sezóny, 8. miesto a do hodnotenia MS si zapísali prvé štyri body. Je to zároveň najlepšie umiestnenie slovenského jazdca vo svetovom šampionáte rely v ére samostatnosti.

21.01.2014 17:46
Jaroslav Melichárek Foto: ,
Posádka Jaroslav Melichárek a Erik Melichárek počas rýchlostnej skúššky v rámci 40. ročníka Rallye Tatry na Citroene C4.
debata

„Uverili sme tomu, až keď sme prešli cieľovou rampou,“ priznal pilot Jaroslav Melichárek. „Pre nás to bolo vôbec prvé podujatie v elitnej kategórii WRC a naším zámerom bolo len prísť do cieľa. O tom totiž náročná Rely Monte Carlo je. Keď sme však po prvom dni skončili na 11. mieste, chceli sme si túto skvelú pozíciu udržať. Prispôsobili sme tomu aj taktiku, zvolili sme rozumné tempo a veľký dôraz kládli na výber pneumatík.“

Kritický moment však nastal v predposlednej rýchlostnej skúške, ktorá sa končila výjazdom na slávny Moulinet ležiaci v nadmorskej výške 1605 m. Dvesto metrov pred cieľom zapadli v haldách snehu a len s pomocou fanúšikov sa dostali do cieľa.

„Do skúšky sme vyrážali ako prví. V mieste štartu pršalo, na kopci bolo 30 až 40 cm nového snehu. Problémy mali už predjazdci, pre ktorých sa omeškal aj náš štart. Usporiadatelia našťastie túto erzetu zrušili. Rovnaký osud totiž postihol aj za nami idúceho Mikkelsena a Hirvonena. Sneh sme tlačili a pluhovali aj cestou dolu a navzájom sa striedali v tom, kto pôjde prvý. Jednoducho, šialená a zároveň absurdná situácia,“ poznamenal.

Problémy sa slovenskej posádke nevyhli ani v poslednom teste. Štrajkovala prevodovka a tak záverečný meraný úsek odjazdila len na trojke. I tak však do cieľa prišla na výbornej ôsmej priečke. Aj vďaka odstúpeniu Fína Mikku Hirvonena, ktorého vyradila porucha alternátora.

„Vo finále sme nakoniec dosiahli fantastický výsledok,“ skonštatoval 36-ročný Melichárek, ktorý by chcel v tejto sezóne absolvovať v šampionáte ešte päť či šesť podujatí.

„Všetko bude závisieť od finančných možností, sme totiž malý privátny tím a napríklad podujatia mimo Európy si jednoducho dovoliť nemôžeme. Odjazdíme len preteky na starom kontinente, najmä na asfalte. Na tomto povrchu máme najviac natrénované a skúsime aj nejaké rely na šotoline. Určite sa chystáme do Nemecka, Španielska a Francúzska,“ zakončil Jaroslav Melichárek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba