Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ryby a divočina. Stoner sa teší na život bez motoriek

Mohol vyhrať ešte veľa veľkých cien, mohol získať ešte niekoľko majstrovských titulov a zaradiť sa medzi nedostižných. Túto lákavú ponuku však odmietol.

13.11.2012 12:00
stoner Foto:
Rozlúčka šampióna. Dvojnásobný majster sveta cestných motocyklov Casey Stoner ukončil po víkendovej VC Valencie kariéru. V očiach Austrálčana, ktorého manželkou je Slovenka, sa objavili aj slzy...
debata

Dvojnásobný majster sveta Casey Stoner ukončil kariéru motocyklového jazdca, hoci pred necelým mesiacom oslávil len 27 rokov.

Prednosť totiž dostala rodina – manželka Adriana a deväťmesačná dcérka Alessandra.
„Dostal som sa do bodu, keď ma už motorky nebavia. Chýba mi potrebné nadšenie. A že odchádzam skoro a mohol som bojovať o ďalší titul? Bolo by ľahké povedať, že zostanem ešte rok. Lenže kedy by sa to potom zastavilo?“ vysvetľoval Austrálčan ešte v polovici mája, počas tlačovej konferencie pred Veľkou cenou Francúzska, keď všetkých šokoval: „Po tejto sezóne končím!“
„Nemôžem tomu uveriť. Počul som nejaké zvesti a uvedomoval som si, že sa to môže stať, ale myslel som, že bude v budúcom roku pokračovať,“ reagoval v Le Mans zaskočený Španiel Jorge Lorenzo. „Nie je to dobrá správa pre celý seriál MotoGP, na konci sezóny príde o jedného z najväčších jazdcov a vynikajúceho súpera,“ pridal sa Talian Valentino Rossi.

V spoločnosti Legiend MotoGP

Stoner je medzi pretekármi nepochybne výnimočný zjav. Od malička sedlal motocykle. Mal iba jeden problém: na rodinnej farme v Hunter Valley nemohol jazdiť na detských motocykloch ako štvoročný. Predpisy v štáte Nový Južný Wales to umožňovali až šesťročným. A tak sa Stonerovci presťahovali na Zlaté pobrežie do Queenslandu, kde platili miernejšie pravidlá.

Šťastná rodinka. Casey Stoner s manželkou... Foto: Autosport
Casey Stoner Šťastná rodinka. Casey Stoner s manželkou Adrianou a dcérkou Alessandrou.

Nevídaný talent rodičia vzali do Európy. V roku 2003 vyhral na stroji Aprilia prvú veľkú cenu v triede do 125 ccm, o dva roky presedlal o kategóriu vyššie (do 250 ccm) a v roku 2006 debutoval v kráľovskej triede s Hondou. O rok sa už hrdil prvým titulom majstra sveta v kubatúre MotoGP (na Ducati) a do kolónky stav si už od januára písal – ženatý. Za manželku si vzal svoju dlhoročnú lásku, dcéru slovenských emigrantov Adrianu Tuchyňu. Ich dojímavá lovestory vtedy obehla vari celý motoristický svet.

Po štyroch rokoch s talianskym strojom presedlal predvlani opäť na Hondu a hneď pridal druhý titul šampióna. Tohtoročnú obhajobu mu v druhej polovici sezóny prekazilo zranenie členka a operácia. Hoci sa rýchlo zotavil, na viac ako na konečné tretie miesto nedosiahol. Vyhral však na domácom okruhu na Phillip Islande, kde zaknihoval šieste víťazstvo v sérii. A hoci mu austrálski fanúšikovia pripravili veľkolepé ovácie, svoje rozhodnutie odísť do ,,dôchodku" nezmenil. „Som pevne rozhodnutý o tom, kam ďalej povedie moja cesta. Svoje názory nebudem meniť každých pár minút,“ zdôraznil.

Alessandra a Adriana. Foto: Autosport
Stonerovci Alessandra a Adriana.

Po nedeľňajšej Veľkej cene Valencie môže bilancovať. V kráľovskej MotoGP odjazdil počas siedmich sezón 115 podujatí, získal dva tituly, dosiahol 38 víťazstiev a 69-krát skončil na stupňoch víťazov. Ďalších sedem triumfov pridal v nižších kubatúrach – päť v triede do 250 ccm, dva do 125 ccm. Po posledných pretekoch tejto sezóny ho zaradili medzi Legendy MotoGP. Stal sa dvadsiatym členom exkluzívneho klubu, medzi ktorými nechýbajú napríklad Talian Giacomo Agostini, či Stonerov krajan Mick Doohan.

Život, ktorého sa nemohol dočkať

Rodák z Kurri Kurri v štáte Nový Južný Wales však akoby nepatril do sveta, ktorý ho preslávil. V padocku by ste ho nestretli na skútri, skôr zostával skrytý s manželkou Adrianou – verným sprievodom – v karavane. A medzi jazdcami nebol príliš obľúbený, vždy hovoril priamo k veci, bez zbytočných diplomatických kľučiek.
Z burácajúcich okruhov, na ktorých dominuje dokonalá technika, sa vždy snažil rýchlo ujsť do miest, kde nie je telefónny signál či pripojenie na internet. „Milujem súťaženie na motorkách, ale všetko, čo je okolo toho, ma nesmierne ubíja. Ja napríklad nepozerám televíziu, nestrácam čas na Playstatione. Najradšej som v prírode alebo u rodičov na farme,“ vyznal sa.

Je vášnivým rybárom, ktorý sa pokojne utáborí pri jazere a strávi tu tri dni. Inokedy zase zapálene popisoval, ako chytá v revíri plnom krokodílov. ,,A vy s búšiacim srdcom musíte neustále sledovať hladinu vody a dúfať, že sa z nej na vás nič nevynorí."

Keď predvčerom prešiel cieľom vo Valencii, na tabuli, na ktorej mu mechanici bežne dávajú informácie o poradí či časovej strate, videl nápis – Choď na rybačku. Keď si prebral ocenenie za 3. miesto, médiám povedal: „Na ryby vyrazím čo najskôr.“

S manželkou a dcérkou, s ktorými pre prevažne európske preteky žil doteraz pri švajčiarskom Lausanne, sa zrejme presťahuje naspäť do Austrálie, aby bol bližšie k rodičom a ich farme. A aby chodil na lov s lukom a šípmi, tak ako to zbožňuje. Láka ho odísť bez zásob do divočiny a tam prežiť z toho, čo uloví. „Je to skvelý spôsob, ako sa vrátiť do minulosti, keď nebola technika všade,“ rozpráva.

Na motoristický šport však možno celkom nezanevrie. V Austrálii by chcel súťažiť v automobilovom seriáli V8 Supercars, ktoré sa podobajú americkým NASCAR-om.

debata chyba