Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mal povesť hazardéra. Teraz je hrdina

Postaral sa o to, čo formula 1 doteraz nezažila. Venezuelská hymna na počesť víťaza sa vo viac ako 60-ročnej histórii najsledovanejších automobilových pretekov ešte nikdy nehrala. Až do nedeľňajšieho popoludnia.

14.05.2012 16:40
Pastor Maldonado Foto: ,
Pastor Maldonado.
debata

Pastor Rafael Maldonado Motta, ako znie jeho celé meno, dosiahol na Veľkej cene Španielska životný výsledok. Po svojej 24. veľkej cene v F1 vystúpil prvý raz na pódium a hneď na najvyšší stupienok. Pritom jeho doteraz najlepším výsledkom bolo ôsme miesto z tohtoročných pretekov v Číne. „Toto je len začiatok,“ poznamenal sebavedome po nedeľňajších pretekoch.

Na dvere formuly 1 klopal už niekoľko rokov, na zmluvu si však musel počkať až do sezóny 2011, keď mal dvadsaťšesť. Franka Williamsa presvedčil nielen svojimi výkonmi zo seriálu GP2, kde sa v roku 2010 stal šampiónom, ale aj finančnou podporou veľkých, prevažne štátnych firiem zo svojej rodnej Venezuely. Preto ho mnohí vtedy označovali a možno aj doteraz označujú za platiaceho jazdca, ktorý si sedačku vo formule 1 jednoducho kúpil (údajne za 30 miliónov eur).

Do efjednotky mohol nazrieť oveľa skôr. V roku 2004 vyhral taliansky šampionát Formuly Renault a za odmenu mu stajňa Minardi umožnila povoziť sa v monoposte F1. O dva roky neskôr už jazdil vo Svetovej sérii Renault. Skončil v nej síce tretí, ale zažil aj najčiernejšie chvíle svojej kariéry. Počas pretekov v Monaku nerešpektoval signalizáciu traťových komisárov, nespomalil a jedného z nich ťažko zranil.

To znamenalo zatiaľ koniec jeho sna o F1 a Medzinárodná automobilová federácia mu do konca sezóny odobrala superlicenciu. Povesť bezohľadného hazardéra ho potom trápila ešte veľmi dlho. O nový začiatok sa pokúsil v roku 2007, keď prešiel do seriálu GP2. Občas vyhrával, k titulu mu však chýbali vyrovnané výsledky. Vytúženého prvenstva sa dočkal až pred dvoma rokmi.

V zákulisí formuly 1 má vďaka vyrovnávačom zubov (horný už niekoľko týždňov nenosí) neprehliadnuteľný úsmev a rovnako sa nehanbí ani za to, že jeho osobným priateľom je venezuelský socialistický prezident Hugo Chávez. Ten mu dokonca prostredníctvom Twitteru k nečakanému úspechu krátko po pretekoch zablahoželal…

debata chyba