Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf F1: Vettela vystrieda na tróne Hamilton

Skončí sa éra Sebastiana Vettela? Alebo obhajca titulu a neohrozený kráľ posledných štyroch sezón zdolá konkurenciu aj teraz?

15.03.2014 12:00
Formula 1 Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Svetový šampionát formuly 1, ktorý sa tento víkend začne v austrálskom Melbourne, ponúkne najmä v úvode nepredvídateľné preteky. Zmeny pravidiel, ktoré pred touto sezónou vstúpili do platnosti, môžu výrazným spôsobom zmeniť pomer síl. Čosi už naznačili predsezónne testy, hoci ich výsledky nemusia vždy odrážať reálnu silu jednotlivých tímov.

Ukázali tiež, že monoposty s agregátmi Renault (medzi nimi aj majstrovský Red Bull) majú vážne problémy, čo by mohlo nahrávať ich najväčším súperom s motormi Mercedes a Ferrari. „V prípade tímu Mercedes vidíme ešte väčšiu dominanciu, akú sme mali my vlani. Neprekvapilo by ma, keby ich vozy nadelili v Melbourne všetkým ostatným dve kolá,“ priznal nedávno pre Daily Mail Christan Horner, šéf stajne Red Bull.

V piatkových prvých voľných tréningoch potvrdil nemecký tím predpoklady (najrýchlejší čas zajazdil Hamilton pred Rosbergom), ale Vettel skončil štvrtý, čo zaskočilo aj samotného obhajcu titulu. „Bolo to pre nás malé prekvapenie. Jazdili sme bez problémov,“ vyhlásil 26-ročný Nemec, ktorý absolvoval 41 kôl, najviac zo všetkých. „Nemám obavy, vrátime sa na špicu. Otázkou je kedy,“ doplnil na prahu sezóny, v ktorej už nie je hlavným favoritom.

Kto by mohol vymeniť na tróne Vettela? Veľmi nahlas sa hovorí práve o jazdcoch tímu Mercedes. Počas predsezónnych testov sa ukázali ako najspoľahlivejšie i najrýchlejšie. Dokonca aj všemocný šéf F1 Bernie Ecclestone tipoval na nového šampióna Rosberga. Lenže 83-ročný Brit, ktorý sa v prognózach len málo kedy mýli, svoj tip korigoval. „Prvé preteky vyhrá Hamilton a stane sa aj majstrom sveta,“ prezradil nemeckému Sport Bildu. „A prečo? Lebo má najlepšie auto a šampiónom už bol,“ odôvodnil.

Adeptom na titul by mohol byť aj niekto z tímu Ferrari. Tradičná talianska stajňa angažovala k Alonsovi ďalšieho majstra sveta Fína Räikkönena a najmä 32-ročný Španiel si po vydarených testoch verí. „Mám motiváciu, som pripravený a som optimista,“ vyhlásil Alonso a na margo problémov Red Bullu poznamenal: „Mali by sme byť opatrní. Boli to len testy a za tie sa body neudeľujú. Red Bull je silný tím a predpokladám, že aj tento rok bude silný.“

Preteky v melbournskom Albert Parku sa začínajú o 7.00 SEČ a meteorológovia predpovedajú aj dážď.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1