Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schumacherov lekár - muž, ktorý šíri nádej

Nik nepozná hlavu Michaela Schumachera momentálne lepšie ako on. Jean-Francois Payen bol tým, kto uviedol sedemnásobného majstra sveta F1 po jeho ťažkom zranení na lyžovačke vo francúzskom stredisku Méribel do umelého spánku.

02.01.2014 20:00
Jean-Francois Payen Foto: ,
Jean-Francois Payen.
debata

A bol to práve on, kto v pondelok po počítačovej tomografii okamžite rozhodol, že je šanca zbaviť Schumachera hematómu v ľavej hemisfére a uvoľniť tlak v lebke.

Päťdesiatšesťročný šéf jednotky intenzívnej starostlivosti nemocnice v Grenobli v poslednom období šíri nádej. Hoci informoval, že jeho prominentný pacient stále bojuje o život, mierne zlepšenie nastalo a jeho stav je stabilizovaný.

Muža s postavou maratónskeho bežca si jeho kolegovia vážia, študenti ho takmer uctievajú. Považujú ho za vľúdneho, za výborného tímového hráča. A to aj napriek tomu, že v posledných dňoch pôsobí mrzutým dojmom, keď hovorí s novinármi. „Profesor sa celý upísal medicíne. Momentálna hystéria a tlak médií sú mu však odporné,“ citoval portál sueddeutsche.de jedného zo zamestnancov kliniky.

Payen je len dva roky šéfom JIS-ky na piatom poschodí nemocnice, pracoval tu však dávno predtým. Patril medzi hlavné hnacie sily, ktoré začali organizovať akútnu lekársku starostlivosť od nuly. Do nemocnice v Grenobli ročne prijmú tisícku pacientov s ťažkými úrazmi, každý štvrtý sa zraní v horách – v lete horolezci a paraglajdisti, v zime lyžiari. Hoci v roku 2009 trinásť percent z nich svojim zraneniam podľahlo, iskrička nádeje pre Schumachera predsa len bliká. Deväť z desiatich obetí totiž zomrelo hneď po nehode či v čase prevozu alebo v prvých 48 hodinách po prijatí v nemocnici. Z čisto štatistického hľadiska Schumacherova nádej narastá každým dňom.

Za úspech považuje najmä to, že prevoz bývalého pretekára vrtuľníkom do nemocnice trval len hodinu a pol od nehody. Odvtedy sa pokúša vyrovnať sa s vedomím, že jeho prácu sleduje polovica sveta. Každú prognózu odmieta na základe dlhoročných skúseností. „V intenzívnej starostlivosti sa všetko môže zmeniť veľmi rýchlo – k lepšiemu či horšiemu,“ vysvetľuje.

Zdravotný stav Michaela Schumachera, ktorý v piatok oslavuje 45. narodeniny, sa vo štvrtok nezmenil.

Chcel pomôcť dcére kamaráta

Žiadna riskantná či rýchla jazda. Michael Schumacher utrpel ťažké poranenia hlavy, keď chcel pomôcť dcére svojho kamaráta z rodného Kerpenu, ktorá spadla na vedľajšej zjazdovke. „Vyšiel na neupravenú časť, narazil na kameň pod hlbokým snehom a o ďalší si udrel hlavu,“ informovala vo štvrtok zástupcov médií jeho manažérka Sabine Kehmová. „Bola to jednoducho obrovská smola. Naozaj nešiel rýchlo. Hovorila som o tom aj s lyžiarskymi inštruktormi a tí mi povedali, že sa to môže stať aj v desaťkilometrovej rýchlosti,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #lekári #Michael Schumacher #Jean-Francois Payen