Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodne v Barcelone opäť už kvalifikácia?

Bude mať sobotňajšia kvalifikácia i nedeľňajšie preteky rovnakého víťaza? Nie je to vylúčené.

11.05.2013 08:18
Formula, USA Foto:
Ilustračné foto
debata

Veď okruh v Barcelone, kde tento víkend pokračuje šampionát automobilov F1 piatym podujatím, je na to priam stvorený. Z posledných jedenástich prípadov sa len raz stalo, že víťaz sobotňajšej kvalifikácie nevystúpil na najvyšší stupienok aj po pretekoch. Vlani prekvapujúco vyhral Venezuelčan Maldonado, pričom pole position vybojoval Hamilton.

Tri týždne, ktoré ubehli od Veľkej ceny Bahrajnu, využili všetky tímy na vylepšenie svojich monopostov a do Španielska prišli s mnohými zmenami. Nič to však nemení na tom, že hlavnými favoritmi sú obhajca titulu Sebastian Vettel, domáci matador Fernando Alonso či v tejto sezóne vyrovnane jazdiaci Kimi Räikkönen, ktorý v metropole Katalánska vyhral od roku 2005 už dva razy a to vždy z prvého miesta na štarte.

Tento rok sa však monopostom Lotus, v ktorom Räikkönen jazdí, v kvalifikáciách príliš nedarí. Napriek tomu si Fín pred prvou tohtoročnou európskou veľkou cenou verí. „V Barcelone som už dvakrát vyhral a vlani som tu bol na pódiu, takže verím, že to opäť vyjde,“ uviedol majster sveta z roku 2007 pre portál formula1.com.

Lídra šampionátu Vettela veľmi potešilo, že sa cirkus F1 vrátil na starý kontinent. „Barcelona mi sedí. Je to zaujímavý okruh, má plno rozmanitých pasáží a ja mám rád najmä prvý sektor a jeho rýchle zákruty,“ poznamenal jazdec tímu Red Bull.

Domáci Alonso, ktorého za ďalším víťazstvom budú hnať vypredané tribúny, vyhral v Barcelone len raz (v roku 2006), ale šestkrát stál na stupňoch víťazov. Na podporu fanúšikov sa spolieha aj teraz. „Od prvého kola piatkového tréningu tu bude vládnuť opäť skvelá atmosféra, ktorá mi vleje potrebnú energiu do žíl. To je pro mňa motivácia,“ poznamenal jazdec tímu Ferrari.

debata chyba