Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alonso sa vo finále spolieha na problémy redbullov

Hoci zvýšil svoj náskok na čele MS o ďalšie tri body, netváril sa príliš nadšene. Druhé miesto sa mu málilo.

19.11.2012 17:50
Formula, USA Foto:
Fernando Alonso mohla v hre o titul šampióna podržať iba rýchla a spoľahlivá jazda.
debata

Lídrovi šampionátu formuly 1 Sebastianovi Vettelovi nevyšiel na nedeľňajšej Veľkej cene USA prvý útok na tretí titul v rade. I tak má však jazdec tímu Red Bull pred tohtotýždňovými poslednými pretekmi sezóny v brazílskom Interlagose stále pomerne komfortný 13-bodový náskok pred Fernandom Alonsom.

Dvadsaťpäťročný Nemec však mohol mať k dobru ešte o sedem bodov viac. Na novom okruhu v texaskom Austine totiž nemal konkurenciu. Vyhral všetky tri voľné tréningy i všetky tri časti kvalifikácie. A v pretekoch viedol až do 42. kola, kým sa okolo neho neprehnal Hamilton na mclarene. Práve táto situácia Vettela mierne rozladila. Po pretekoch tvrdil, že o kolo pozadu jazdiaci Karthikeyan Brita doslova pozval k predbiehaciemu manévru: „Spraviť si potom v priebehu jednej zákruty dostatočný odstup som už nemal šancu stihnúť a on svoju príležitosť na rovinke využil. Predtým som si náskok na neho dobre strážil a dával som si aj pozor na pneumatiky, aby som v posledných kolách zabral.“ Nebol síce nadšený z toho, že prišiel o prvé miesto, ale v konečnom dôsledku spravil všetko, čo mohol.

Víťazstvo by však Vettelovi aj tak nepomohlo. Majstrovské oslavy, aspoň pokiaľ ide o titul medzi jazdcami (Red Bull v nedeľu získal tretie prvenstvo v Pohári konštruktérov za sebou), mu prekazil neúnavne bojujúci Alonso. Španiel došiel predvčerom tretí a stále živí šancu na takisto tretiu korunu šampióna (prvé dve získal v rokoch 2005 a 2006). V nedeľu v Brazílii však musí získať o 14 bodov viac ako Vettel a to je pri súčasnej Nemcovej forme takmer nemožné, čo si uvedomuje aj jazdec tímu Ferrari. „Nezostáva nám nič iné, len sa držať nádeje. Máme istú šancu, ale potrebujeme, aby nám pomohli aj redbully. Nemáme to vo vlastných rukách,“ uviedol Alonso.

Iskierku nádeje mu dávajú technické problémy, ktoré v Austine postihli Vettelovho tímového parťáka Marka Webbera. Ten musel pre poruchu alternátora odstúpiť už v 17. kole a tretie miesto prenechal práve Španielovi. V tejto sezóne sa to nestalo prvýkrát, čo jazdci rakúskej stajne doplatili na nespoľahlivosť svojich monopostov. „Ide len o obavu, to je všetko. Máme už tretí alternátor a ten v pretekoch reaguje na motor celkom inak,“ povedal šéf Red Bullu Christian Horner.

debata chyba