Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Austine môže oslavovať iba Vettel

Sebastian Vettel alebo týždenný odklad? Šampionát automobilov F1 môže už túto nedeľu spoznať staronového majstra sveta.

18.11.2012 09:00
Sebastian Vettel Foto:
Sebastian Vettel.
debata

Stačí, ak líder MS Nemec Vettel získa o 15 bodov viac než jeho španielsky konkurent Fernando Alonso. V opačnom prípade sa o tohtoročnom kráľovi rozhodne na budúci týždeň v Brazílii, v posledných pretekoch sezóny.

Dejiskom prípadnej Vettelovej korunovácie bude celkom nový okruh v texaskom Austine. Do Spojených štátov amerických sa formula 1 vracia po piatich rokoch, naposledy sa v USA jazdilo v roku 2007 na slávnom okruhu v Indianapolise.

„Nebol som tento rok v niektorých pretekoch najrýchlejší a najlepší, ale v posledných podujatiach sa mi darí. A mám ideálnu pozíciu na to, aby som už v USA zaútočil na titul,“ vyhlásil pre server formula1.com Vettel, ktorého v nedeľu čaká jubilejná stá veľká cena v kariére. „Ale preteky sa končia vždy až v cieli, stať sa môže čokoľvek, dôležitý bude aj výber pneumatík,“ zdôraznil jazdec tímu Red Bull, ktorý sa v prípade obhajoby stane len tretím pretekárom v histórii, ktorému sa podarilo získať tri tituly za sebou. Pred ním to bol legendárny Argentínčan Juan Manuel Fangio (1954–57) a ďalší Nemec Michael Schumacher (2000–04). Rovnako tretí triumf v Pohári konštruktérov v rade môže v nedeľu získať rakúska stajňa Red Bull.

Aj napriek 10-bodovému manku sa Fernando Alonso nevzdáva a urobí všetko pre to, aby čo najviac sťažil Nemcovi cestu za tretím titulom v rade. ,,Verím si a som presvedčený, že budeme bojovať až do konca," povedal jazdec tímu Ferrari. „Je pravda, že nie som taký rýchly ako Vettel, ale už som tento fakt prijal a mienim s tým bojovať. Máme iné prednosti,“ vyhlásil.

Predposledné, devätnáste preteky sezóny odštartujú v nedeľu o 20.00 SEČ a v priamom prenose ich vysiela Dvojka.

Poradie MS – jazdci: 1. Vettel (Nem./Red Bull) 255 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 245, 3. Räikkönen (Fín./Lotus) 198, 4. Webber (Aus./Red Bull) 167, 5. Hamilton (V. Brit./McLaren) 165, 6. Button (V. Brit./McLaren) 153.
Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 422 b., 2. Ferrari 340, 3. McLaren 318, 4. Lotus 288, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 124.

Kedy bude Vettel šampiónom
ak vyhrá
a Alonso skončí maximálne piaty
ak bude druhý a Alonso skončí maximálne deviaty
ak skončí tretí a Alonso nebude bodovať


debata chyba