Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vracia sa bohém. Pre peniaze

Zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Ako inak si možno vysvetliť najnovšiu správu, že návrat na tenisové dvorce chystá 34-ročný Mark Philippoussis. Austrálčan, ktorému pred jedenástimi rokmi patrila ôsma priečka svetového rebríčka ATP, chce obnovením tenisovej kariéry vyriešiť svoje finančné problémy. Nedávno totiž musel vyhlásiť osobný bankrot.

10.12.2010 10:51
Mark Philippoussis Foto: ,
Mark Philippoussis.
debata

Nezachránil ho ani fakt, že len na odmenách zarobil bez pätnástich tisícok sedem miliónov dolárov. Na reklamných zmluvách ešte oveľa viac. Lenže bohémsky spôsob života ho pripravil o všetky úspory.

Philippoussis plánoval návrat už pred rokom. Chcel absolvovať kvalifikáciu, v ktorej austrálski hráči bojovali o voľné karty na grandslamový Australian Open. Lenže skúsený tenista vtedy rozumne usúdil, že súťažiť s o 15 rokov mladšími súpermi je v jeho stave bláznivé a turnaja sa nezúčastnil.

„Rád by som hral znovu na challengerových podujatiach, možno aj na niekoľkých turnajoch ATP. Možno ešte aspoň raz na Australian Open a vo Wimbledone. Cítim, že som tam ešte nechal nedokončenú prácu,“ citovala vlani jeho slová agentúra DPA.

Už vtedy avizoval finančné ťažkosti. „Hranie tenisu je moja prácou. A tú som uplynulé tri roky nevykonával, takže nie je prekvapujúce, že mám problémy.“

Comeback je aktuálny aj teraz. Philippoussis sa údajne tvrdo pripravuje v USA a na druhej strane dvorca nestojí nikto iný ako ôsmy hráč sveta Američan Andy Roddick.

Aké sú šance urasteného Austrálčana na oživenie kariéry a vysekanie sa z finančného mínusu? Mizerné. Prečo? Má 34 rokov, nehral päť rokov, má za sebou šesť operácii kolena. „Má už za sebou príliš dlhý výpadok, aby sa vrátil na najvyššie priečky. Navyše jeho tenis bol vždy založený na podaní a hre na sieti a taký sa už dnes veľmi nenosí. A už vtedy bol mohutnejšej postavy. Dnešní tenisti sú lepší atléti,“ myslí si skúsený tréner Tibor Tóth.

Len úspešný návrat mu zaručí aj prílev peňazí. „To by musel postúpiť veľmi vysoko v rebríčku. Schodnejšia cesta ako ľahko zarobiť vedie cez exhibície alebo prestížne veteránske súťaže. Podobne ako to teraz robí Rakúšan Muster, ktorý sa tenisom už len zabáva,“ dodáva kouč slovenskej jednotky Lukáša Lacka.

Pravdou však je, že v tenisovej histórii nie je veľa mien, ktorými by sa mohol Philippoussis inšpirovať. V mužskom tenise sa úspešné návraty nediali. Jeden príklad za všetky – v roku 1991 sa po osemročnej prestávke vrátil do profesionálneho kolotoča famózny Björn Borg. Víťaz jedenástich grandslamových titulov mal vtedy 34 rokov. Lenže bol to prepadák. Stále hral s drevenou raketou a rovnakým štýlom ako v najlepších časoch. Lenže v novej ére to na mladších súperov nestačilo a prehral všetkých dvanásť zápasov.

debata chyba