Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský John McEnroe potrebuje čas

Je prirovnanie slovenského tenistu Martina Kližana k americkej legende Johnovi McEnroeovi príliš pritiahnuté za vlasy? Možno. Ale obaja hrajú ľavou rukou (šikovnou), obaja dávajú radi najavo svoje emócie (pozitívne i negatívne) a obaja si ľahko získajú fanúšikov na svoju stranu.

23.11.2010 11:19
Martin Kližan Foto:
Martin Kližan.
debata

Samozrejme, keď mal Američan 21 rokov, bol už dvojnásobným grandslamovým šampiónom. Talentovaný Bratislavčan má k podobným úspechom ešte veľmi ďaleko, ale počas minulého týždňa v Národnom tenisovom centre dokázal, že keď niečo robí zodpovedne, prídu aj výsledky. Titul z Ritro Slovak Open je pozitívnou správou o jeho tenisovom napredovaní.

V novom rebríčku ATP mu patrí 158. miesto. Ešte nikdy nebol vyššie. „Je to veľmi pekné, ale v zásade to nič neznamená,“ vecne konštatuje Karol Kučera, ktorý je od októbra novým Kližanovým trénerom. Dohodli sa zatiaľ do jari. „Za svoje výkony si titul zaslúžil. Veď mohol prehrať už v prvom kole. A nič by som mu nevyčítal, lebo drel a bojoval. Najviac ma teší, že skvele zvládol ťažké stavy, ktoré mal takmer v každom zápase. Verím, že tento úspech ho bude motivovať do ďalšej práce. Až s odstupom času budeme môcť povedať, či mu rýchly skok pomohol alebo skôr uškodil. Má pred sebou novú sezónu, v ktorej musí potvrdiť svoje ambície.“

Kučera vie, o čom hovorí. Okrem Miloslava Mečířa sa nik iný nedostal v rebríčku ATP vyššie ako on. Patrila mu šiesta priečka. Vo svetovom tenise strávil dostatok rokov, aby vedel, čo si cesta medzi špičku vyžaduje. V Kližanovom prípade sa často spomínal nedostatočný prístup k povinnostiam. „Dôležité je, že za mnou prišiel sám. Pochopil, že musí niečo zmeniť,“ hovorí 36-ročný kouč. Kližan sa zároveň rozhodol vystúpiť z tímu NTC, ktorý je podporovaný Slovenským tenisovým zväzom.

A zmeny sa netýkali len herných činností. „Riešili sme jeho rakety, tenisky, ale i také drobnosti ako vložky do nich. Maťo ich nepoužíval a potom sa čudoval, že má stále otlaky. Musí sa ešte veľmi veľa učiť. Nevedel sa sám prihlasovať na turnaje. Na challengeri v kazašskej Astane mohol hrať v hlavnej súťaži, ale nevedel, že tam potrebuje víza a nestihol si ich vybaviť,“ prezrádza bývalý vynikajúci tenista.

Kližan má veľkú devízu – šikovnú ľavú ruku a v nej ohromný švih. Je vysoký a silný. Tieto predpoklady musí skĺbiť s taktikou a sebaovládaním. V semifinále proti Rusovi Alexandremu Kudriavcevovi mu už v tretej hre praskli nervy, čo si odniesla jeho raketa. „To sú presne momenty, ktorých by sa mal vyvarovať. Keď chce hrať mužský tenis, musí sa správať ako muž a nie ako puberťák,“ komentuje Kližanove emocionálne výkyvy jeho tréner.

Kučera prirovnal svojho zverenca ku kvalitnému nástroju. „Je však rozladený. Takže postupne sa ho snažím vyladiť.“ Podľa neho by sa mohol Kližan vidieť v Novakovi Djokovičovi. „U oboch vidím niekoľko zhodných vecí. V technike, ale i v náture. Novak je horkokrvný Srb a Martin je tiež veľmi emotívny.“

debata chyba