Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinský mladík vyraďuje favoritov

Presne pred rokom nebolo jeho meno ani medzi najlepšou svetovou stovkou tenistov. Obiehal challengerové turnaje a počínal si na nich dobre. Počas šiestich mesiacov sa dostal až na 39. priečku rebríčka ATP. Na grandslamový Australian Open prišiel ako 46. hráč sveta. Po ňom bude ohrozovať miesto medzi najlepšou dvadsiatkou hráčov. Dvadsaťdvaročný Alexandr Dolgopolov totiž stvára neuveriteľné kúsky.

25.01.2011 05:40
Alexandr Dolgopolov Foto:
Alexandr Dolgopolov.
debata

V treťom kole vyradil turnajovú trinástku Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu a v osemfinále poslal domov nasadenú štvorku Švéda Robina Söderlinga. Oboch zdolal v päťsetových zápasoch.

„Fyzicky sa cítim veľmi dobre a víťazstvá nad takými hráčmi ma veľmi tešia,“ skromne podotkol rodák z ukrajinského Kyjeva pre turnajovú stránku. K tenisu a športu nemal ďaleko. Veď jeho mama Jelena je zlatou a striebornou medailistkou z gymnastických majstrovstiev Európy. A otec Oleksandar je bývalý tenisový profesionál, ktorý neskôr presedlal na trénerstvo.

Práve on priviedol niekdajšieho skvelého Ukrajinca Andreja Medvedeva na post svetovej štvorky. „Otec ma trénoval až do mojich devätnástich rokov. Potom prišli tažšie chvíle. Boli zo seba unavení. Mať za kouča otca je veľmi ťažké. Preto sme sa rozhodli, že ma bude viesť niekto iný. A teraz sme obaja šťastní,“ vysvetlil dôvody prečo ho nekoučuje tréner, ktorý dosiahol v minulosti úspechy

Hrávali sa s ním hviezdy

Na tenisový kolotoč si rýchlo zvykol. Veď od štyroch rokov chodil s otcom a jeho zverencami po turnajoch. „Najčastejšie som hrával s Thomasom Musterom a Marcom Rossetom,“ spomína na minulosť Alexandr, ktorý si ešte minulý rok písal krstné meno Oleksandar.

Dolgopolov nepatrí medzi tých, ktorí sa zvyknú nudiť. Pred časom sa dokonca podieľal na vytváraní počítačovej hry, ktorých je on veľký fanúšik. "To bolo dávno, už na to nemám čas. Bola to hra z kancelárskeho prostredia.
Ale podobnú hru, akú predvádza v Melbourne Parku, by ani sám nenaprogramoval. Patrí medzi najrýchlejších hráčov na okruhu. Hoci výškou 183 cm nepatrí medzi najvyšších, nebezpečný je aj na podaní. Súperov privádza do šialenstva takmer bezchybou hrou. V Melbourne hral siedmykrát proti hráčovi z Top 10 a dosiahol vôbec prvé víťazstvo.

Teraz ho vo štvrťfinále čaká jeden z favoritov na titul – Andy Murray. Proti piatemu hráčovi rebríčka ATP už raz hral. V daviscupovom stretnutí v septembri 2006 neuhral v Odese ani jeden set. Napriek tomu bol z výkonu hviezdneho súpera sklamaný. „Čakal som od neho viac. Nehral totiž príliš rýchlo. Skúsenosť s takými hráčmi som mal len z televízie a tam sa zdá, že hrajú rýchlejšie. Teraz sa budem snažiť hrať čo najlepšie, narušiť jeho rytmus,“ zakončil po šestnástich rokov prvý Ukrajinec vo štvrťfinále Australian Open.

Kvitová natiahla víťaznú sériu

V ženskej súťaži sa stále darí Petre Kvitovej. V osemfinále ju nezastavila ani Talianka Flavia Pennettová. Turnajovej dvadsaťdvojke sa však podarilo aspoň uchmatnúť 20-ročnej Češke prvý set na turnaji. „Od rána som bola strašne nervózna. Už keď som sa zobudila, necítila som sa veľmi dobre. Možno na mňa trochu doľahlo aj očakávanie, že súperka je hrateľná a účasť vo štvrťfinále sa odo mňa očakáva. Na začiatku zápasu sa nervozita vrátil. Nešli mi nohy a bola som nejaka stuhnutá,“ opisovala Kvitová dôvody strateného úvodného setu duelu pre idnes.cz.

Podaril sa jej však skvelý obrat. O vyrovnanie vlaňajšieho famózneho wimbledonského semifinále si zahrá proti druhej nasadenej Vere Zvonarevovej. Ruská tenistka už v Melbourne zdolala dve Češky – v treťom kole Luciu Šafářovú a v osemfinále Ivetu Benešovú. „Bude to veľmi ťažký zápas. Vera vie na dvorci vybehať veľmi veľa a aj z ťažkých pozícii zahrá neuveriteľné údery. Teraz si musím hlavne dobre oddýchnuť, aby som bola fit,“ dodala 28. hráčka sveta, ktorá v tomto roku ťahá deväťzápasovú víťaznú šnúru.

debata chyba